På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Villor i bostadsområde.

Radon

Radon är en radioaktiv gas som kan orsaka lungcancer. Radon luktar inte, syns inte och smakar ingenting. Höga halter av radongas i inomhusluften är en olägenhet för människors hälsa.

Enligt Folkhälsomyndigheten bör radonhalten i bostäder inte vara mer än 200 becquerel (Bq) per kubikmeter inomhusluft. I Boverkets byggregler finns samma gräns för nybyggda hus.

 

Enda sättet att upptäcka radon på är att mäta. Miljö- och byggavdelningen har gjort spårfilmsmätningar i ett flertal hus i kommunen. Kontakta oss gärna för mer information.

Att mäta radon

Med ett spårfilmspaket kan du själv enkelt mäta radonhalten i din bostad. Om du hyr din bostad, fråga din hyresvärd om mätning.

 

För att du ska kunna lita på mätningen är det viktigt att du beställer ditt mätpaket från ett godkänt laboratorium.

Mätningen är enkel

I mätpaketet får du detaljerade anvisningar om hur du ska placera dosorna i rummen. När mättiden är slut skickar du tillbaka spårfilmsdosorna till laboratoriet tillsammans med blanketten du fyllt i.

 

Efter några veckor får du svar på hur hög radonhalten är i din bostad.  

Att åtgärda radon

Det finns flera saker som du kan göra för att sänka radonhalten i din bostad. I Boverkets broschyr ”Åtgärder mot radon i bostäder” finns information om de vanligaste metoderna för att sänka radonhalten i befintliga hus.

 

I broschyren finns också några råd om förebyggande åtgärder för dig som ska bygga nytt hus.

Fakta

Radon

Radon i inomhusluften kan komma från marken, byggnadsmaterialet eller från hushållsvattnet.

 

Att mäta radon

  • För ett så tydligt resultat som möjligt ska du utföra radonmätningen mellan 1 oktober och 30 april.
  • Mättiden ska vara minst två månader.
  • Det finns en snabbare (men mindre exakt) metod för den som inte har möjlighet att mäta i två månader, till exempel vid försäljning av hus.

Vad kan du göra för att sänka radonhalten i din bostad?
I Boverkets informationsbroschyr finns flera olika förslag på åtgärder.

Kontakta oss

Miljö- och byggavdelningen

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 24 mars 2017