Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna

Katter

Att ha katt är förenat med mycket glädje, men också med stort ansvar. Du ansvarar för att din katt inte stör grannar eller orsakar andra olägenheter. Det är miljö- och byggnämnden som sköter tillsynen.

Katter kan orsaka olägenheter för människors hälsa genom att exempelvis uträtta sina behov i barns sandlådor eller ta sig in i bostäder där det bor personer som är allergiska.

Katten i tätorten

Enligt lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter, ska katter hållas under sådan uppsikt att de inte orsakar skada eller avsevärd olägenhet. Det är alltså inte självklart att du kan släppa ut din katt utan tillsyn. Om en katt stängs ute när det är dåligt väder kan den försöka ta sig in i trappuppgångar eller genom grannens altandörr.

 

Var rädd om din katt och om grannsämjan – håll den under uppsikt!

Fakta

Kattägarens ansvar

Att ha katt i tätbebyggt område är inte detsamma som på landet. Som kattägare har du ansvar för att din katt inte orsakar olägenhet för andra.

 

Miljö- och byggavdelningen

har tillsyn så att tamdjur inte orsakar olägenheter för människors hälsa eller miljön, exempelvis hundskall.

 

Polisen

är tillsynsmyndighet när det gäller frågor om djur som stör den allmänna ordningen. Exempel är lösspringande hundar och katter som kissar på dina trädgårdsmöbler.

 

Länsstyrelsen
har tillsyn om djur utsätts för vanvård.

Kontakta oss

Miljö- och byggavdelningen

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: