Lyssna på sidan Lyssna
Barn och vuxen tvättar händerna

Publicerad:

Februari: Vi tänker alltid på god handhygien

God handhygien, att hosta i armvecket och stanna hemma om man är sjuk. Det är viktigt för att minska spridningen av sjukdomar, oavsett om vi befinner oss i en pandemi eller inte.
– Vi arbetar utifrån att det ska vara lätt och lekfullt att lära sig tvätta händerna i tidig ålder, säger Ewa Ottosson, förskolerektor.

Det senaste året har vi verkligen fått till oss hur viktigt det är att tvätta händerna för att minska risken att bli sjuk i covid-19. Men faktum är att god handhygien alltid är viktigt, oavsett om vi befinner oss i en pandemi eller inte. Likaså att hosta i armvecket och stanna hemma om man är sjuk.

Dämpar risken för sjukdomar

Genom att vara noga med att tvätta händerna kan vi dämpa risken även för andra sjukdomar, till exempel vinterkräksjuka, säsongsinfluensa och vanliga förkylningar.


Under pandemin har antalet fall av säsongsanknutna sjukdomar starkt minskat, att fler är noga med handtvätten kan vara en bidragande orsak.

En viktig rutin i skolorna

I skolorna har det länge varit rutin för eleverna att tvätta händerna före lunchen.

– Alla skolor jobbar utifrån de rekommendationer som finns, och jag upplever att handtvätten är en god och viktig vana på våra skolor, säger elevhälsochefen Mariana Larsson.

Lätt och lekfullt i förskolan

Februari är den månad då flest föräldrar är hemma för vård av sjukt barn, vab. Därför kallas den ofta för vabruari. I kommunens förskolor jobbar personalen under hela året med att lära barnen att få rutin på att tvätta händerna regelbundet. Det kan till exempel vara

  • efter toalettbesök
  • före och efter måltider, samt före dukning och matlagning
  • efter utevistelse
  • vid andra tillfällen vid behov.

– Vi arbetar utifrån att det ska vara lätt och lekfullt att lära sig tvätta händerna i tidig ålder. Allt för att minimera risken för smittspridning från virus och bakterier. Ett tips är att sjunga en sång, till exempel Blinka lilla stjärna, eller att ha en ramsa under tiden barnen tvättar sina händer, säger Ewa Ottosson, förskolerektor i Hammerdal.

Tips till dig med barn i förskola

Som vårdnadshavare är det bra att du känner till hur du kan bidra för att minska risken för sjukdomar.

Så minskar du risken för smitta i förskolan

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: