Lyssna på sidan Lyssna

Var får jag ställa upp min husbil eller husvagn?

I Jämtlands län finns det gott om campingplatser för både
husvagnar och husbilar. Det finns också särskilda ställplatser för
husbilar. Om du vill campa utanför iordningställda platser finns en del begränsningar som är viktiga att känna till.

Du får inte campa på offentlig plats

Här i Strömsunds kommun samt i kommunerna Östersund, Åre, Krokom och Ragunda finns lokala ordningsföreskrifter som säger att camping i husvagn och husbil inte får ske på offentlig plats. Med offentlig plats menas bland annat allmänna vägar, gator och parker.


I Berg, Bräcke och Härjedalens kommuner finns inga sådana särskilda ordningsregler för camping. Där, som i alla kommuner, gäller terrängkörning­slagen och Trafikverkets skyltar och regler för uppställning.

På enskilda vägar bestämmer markägaren

På enskilda vägar är det upp till markägaren att bestämma om motortrafik ska vara tillåten och att i vissa fall reglera parkering. Om inget annat anges får du ställa upp ditt fordon precis intill vägen, förutsatt att marken inte skadas, parkeringen utgör en trafikfara eller markägaren hindras i sin verksamhet. Vid övernattning nära ett bostadshus behöver du först fråga markägaren om lov.

På rastplatser får du stå i högst 24 timmar

Rastplatser är främst tänkta för tillfällig rast och vila. Grundregeln är att du på vardagar får stanna i högst 24 timmar på rastplatser och skyltade P-platser utmed allmän väg. På lördagar, söndagar och helgdagar får du stanna till nästa vardag. Om andra regler gäller ser du detta på en tilläggstavla under P-märket vid rastplatsen.

Relaterad information

Kontakta oss

Strömsund turism

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: