| Press

Strömsundshjärtat


VISIT STRÖMSUND


Lyssna på sidan Lyssna
Plockar svamp med båt

Allemansrätten

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen.

Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen. Därför är det vårt gemensamma ansvar att slå vakt om denna urgamla sedvana, inte minst genom att använda den med omtanke.


Många är osäkra på vad allemansrätten innebär. Svensk lagstiftning nämner bara allas tillgång till och ansvar för naturen på ett övergripande sätt. Därför är det viktigt att ta reda på vilka rättigheter och skyldigheter som ingår i allemansrätten.

Ny broschyr för dig som ska ut i naturen

Broschyren är utgiven av Länsstyrelsen i Jämtlands län och Jämtland Härjedalen Turism (JHT) och hälsar dig välkommen ut i den Jämtländska naturen.


De påminner oss om att allemansrätten ger oss en fantastisk möjlighet att vistas och röra oss i naturen – till fots, med cykel eller kanske till häst. De menar att alla ska ha möjlighet att njuta av vackra fjäll, skogar och vatten, både i dag och i framtiden. Därför finns några regler och lagar som vi måste ta hänsyn till. Håll dig till vägen och kör inte i naturen.

Ladda ner broschyren om allemansrätt, camping och terrängkörning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Björnbroschyrer

Leva med björn

Några gånger varje år uppstår problem mellan människor och björnar i Sverige. Sådana problem kan förebyggas.


De här faktabladen handlar om hur man kan undvika att skapa problem med björnar genom att känna till deras beteende och genom att ta ansvar för att björnar inte hittar något att äta i närheten av människor.

Att bo i björnområden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är björnen farlig? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du möter björn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss

Strömsund turism

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: