LONA-bidraget är ett statligt bidrag för naturvårds- och friluftslivsinriktade projekt. Länsstyrelsen administrerar bidraget och kommunen söker pengar. Kommunen kan söka LONA-medel på egen hand eller i samarbete med någon lokal ideell aktör, exempelvis en intresseorganisation eller ett byalag.
LONA kan ge bidrag till projekt som har fokus på naturvård, friluftsliv, information eller tätortsnära natur. Bidraget kan finansiera upp till 50 procent av kostnaden.
LONA-medel kan bara sökas av kommunerna. Även om ett projekt till stor del drivs av en ideell organisation måste ansökan göras av berörd kommun.
Röja, skylta och restaurera ett antal vandringsleder runt om Norråker i övre Tåsjödalen. Samt göra ett par nya korta leder runt byn som lämpar sig för barn och de som inte orkar gå så långt.
Det finns många leder runt om Norråker men vi har valt att fokusera på de som finns i byns omedelbara närhet för att göra tillgängligheten större.
Eftersom det nästa år är hundraårsjubileum av återinplanteringen av bävern i Sverige och i Strömsunds kommun är det lämpligt att visa på bäverns betydelse som landskapsarkitekt som gynnare av den biologiska mångfalden.
Detta avser Vattudalens Naturskyddsförening göra genom att erbjuda allmänheten en bussresa till Leipikvattnet lördagen 2 juli 2022. Där kommer aktiviteter som exkursioner, utställning av bäverns återinplantering samt en föreläsning och bildvisning att genomföras.
Ska göra området vid Sikåsån/Storån tillgängligt för alla, stora som små, gammal som ung, bybor och utsocknes oavsett funktionsvariationer.
Alla ska ges möjlighet att skåda fågel, bada och grilla.
Projektet ska återställa ca 75 ha våtmarksareal, vilket gynnar arter och områdenas hydrologiska status. Totalt kommer ca 4600 m dike att läggas igen i sin helhet och ett antal förstärkande pluggar anläggas. Våtmarkerna kommer i delar att öppnas upp genom huggning av framförallt rensvallar som är den yta där träd etablerat sig i högst grad efter dikningen.
Genom dämning av diken kommer mark och grundvatten att tryckas upp närmare marknivå och en naturligare vattenreglering skapas. Naturvårdsverket har hjälpt SCA med en GIS-analys för att få fram ett urval av områden där åtgärder kan göra stor nytta. Denna ansökan innefattar några av dessa förslag. Kälamyren och Stormyren berörs av ett dikningsföretag och därför behöver en omprövning av detta tillstånd göras innan åtgärder påbörjas.
Näringsliv och utveckling
Box 500, Storgatan 20
833 33 Strömsund
Kontakta kommunen
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
Senast ändrad/granskad: