Lyssna på sidan Lyssna

Ronnie Åström, i mitten, uppträder tillsammans med musikerkollegorna i Ronnie Åström Trio under invigningen. Han tar då även emot stipendiet till Hans-Erik Dahlgrens minne. Foto: Pressbild

Pressmeddelande • Publicerad:

Spännande Kulturvecka 2023 med varierande evenemang

Den 4 februari klockan 15.00 på Allaktivitetshuset Saga i Strömsund, inviger vi årets Kulturvecka med stipendieutdelning och konsert med Ronnie Åström Trio. Under vecka sex uppmärksammar vi Samefolkets dag och erbjuder evenemang på olika platser runt om i kommunen.

Kulturveckan, som i år har temat frihet, infaller varje år i samband med Samefolkets dag den 6 februari och har flera samiska inslag. Vi uppmärksammar högtidsdagen med en samisk gudstjänst i Ströms kyrka där även ett nyinstiftat stipendium delas ut för första gången. Ett smakligt inslag under dagen är att kostenheten serverar en lunchsoppa på renfärs, njeervemebearkoe-joptse, på alla ställen där kommunen ansvarar för maten.

Invigningskonsert med Ronnie Åström Trio

Kulturveckan invigs den 4 februari då årets Hans Erik Dahlgren-stipendiat Ronnie Åström framträder med Ronnie Åström Trio på Allaktivitetshuset Saga, Strömsund. Han är uppvuxen i Hammerdal och Strömsund och har en gedigen karriär inom musiken.

 

Veckan fortsätter sedan med evenemang runt om i kommunen. Kultursamordnaren Hans-Erik Jansson gläds över att få lyfta fram bredden i kulturlivet.

– Årets kulturvecka har temat frihet och det känns verkligen fint att få lyfta fram kulturen utifrån det sammanhanget. Jag hoppas att många tar chansen att ta del av de evenemang som erbjuds, säger han.

Dans, konst, musik och föreläsning

Under veckan blir det bland annat konstutställning med Kaj på Höjda, Dans för alla, filmvisning av Kvinnen som samlet Sápmi och Sameblod samt musikkväll med Daniel Östersjö som tolkar Beppe Wolgers. Vidare blir det en digital föreläsning med Ann Kristin Solsten från Gaaltije och författarbesök av Hervor Sjödin som berättar den fascinerande historien och livsödet bakom hennes bok ”Vägen till Frostmofjället”. Veckan bjuder också på ett klurigt musikkryss med Didrix kapell.

 

Alla föreningar, organisationer, skolor, privatpersoner med flera som velat bidra med evenemang under veckan har kunnat anmäla det till kultursamordnaren.

Till alla evenemang under kulturveckan 2023

Mer information
Hans-Erik Jansson, kultursamordnare, 0670-162 62

 

Man i blå tröja står utomhus. Träd i bakgrunden.

Lars Einar Jillker, med verksamhet i Gussvattnet, får under Kulturveckan motta ett stipendium för sina insatser kring tenntråden. Foto: Privat

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: