Lyssna på sidan Lyssna
Krislåda

Foto: Thomas Henrikson, MSB.

Publicerad:

Tips för din hemberedskap

Med ett pågående krig i Europa har frågan om hemberedskap blivit högaktuell. Påverka din egen, och dina näras, säkerhet genom att se över din krisberedskap. Ta hjälp av vår checklista när du packar hemmets krislåda.

Vi är alla en del av Sveriges beredskap – därför är det viktigt att se över sin egen krisberedskap. Den som inte har ett omedelbart hjälpbehov vid en allvarlig händelse bör klara minst en vecka utan stöd från samhället.

Vad behövs i din krislåda?

Det är viktigt att ha tillgång till värme, vatten, mat och kommunikation i en situation där samhället inte fungerar som vanligt. Vad du bör förbereda i en krislåda beror på ditt hushålls situation och förutsättningar. Finns det till exempel husdjur? Småbarn? Personer med medicinska behov?

 

– Det är alltid bra att tänka på att ha ett lager av mat och vatten hemma. Då är du bättre förberedd i händelse av kris. Men du behöver inte hamstra, Livsmedelsverket bedömer att det inte finns någon risk för brist på livsmedel i Sverige. Men det kan bli tillfälligt tomt på hyllorna om många väljer att köpa samma sak eller gör större inköp än vanligt, säger kommunens säkerhetssamordnare Sidney Christensen.

Använd vår checklista

På vår webbplats finns en checklista för din hemberedskap som du kan skriva ut och använda när du packar hemmets krislåda.

Till Checklista för din hemberedskap

Det här kan du tänka på i oroliga tider

Alla som bor i Sverige kan bidra till den gemensamma beredskapen och säkerheten. Här kommer fem uppmaningar till dig som privatperson från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap:

  • Håll huvudet kallt – sprid inte rykten.
  • Skydda din information mot cyberangrepp.
  • Engagera dig.
  • En veckas hemberedskap, men preppa solidariskt.
  • Lev ditt liv som vanligt.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

  • Richard Persson
    Chef för teknik- och serviceförvaltningen/säkerhetsskyddschef
    0670-169 74

Senast ändrad/granskad: