Lyssna på sidan Lyssna

Strömsunds kommun är positiv till grannsamverkan, och uppmuntrar till det i samhällen och byar runt om i kommunen.

Pressmeddelande • Publicerad:

Strömsunds kommun stödjer grannsamverkan

Strömsunds kommun fortsätter att uppmuntra till grannsamverkan. Syftet med grannsamverkan är att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet. Enligt en nyligen gjord utvärdering kan inbrotten minska med så mycket som 36 procent i bostadsområden med grannsamverkan.

Grannsamverkan bygger på ökad uppmärksamhet bland de boende samt kunskap om vilka åtgärder de kan vidta för att minska risken för att bli utsatt för inbrott. Målet är att minska brottsligheten och öka tryggheten i bostadsområden.

Kommunen uppmuntrar grannsamverkan

Strömsunds kommun ställer sig positiv till grannsamverkan och stödjer verksamheten Samverkan mot brott (SAMBO) som står bakom metoden grannsamverkan i Sverige.


– Vi tycker att det är viktigt att de boende i kommunen som vill göra det dom kan för att minska risken för inbrott ska kunna göra det utan kostnad. Därför väljer vi att aktivt stötta och uppmuntra till grannsamverkan, säger Anneli Svensson, kommundirektör.

Utbildning och kunskap

Den som vill starta grannsamverkan i sitt bostadsområde kontaktar först sina grannar och stämmer av intresset. Därefter kontaktas den lokala polisen eller kommunen för uppstart av grannsamverkansområdet. De boende får utbildning av polisen/kommunen och får då en fördjupad kunskap om hur grannsamverkan fungerar och vad som är viktigast i det fortsatta arbetet med att öka tryggheten och förebygga brott. Det finns skyltar och dekaler att använda för att visa att det förekommer grannsamverkan i ett område.


Det finns några minimikrav för att bedriva Grannsamverkan:

 • Vaksamhet
  Var allmänt vaksam och kontakta polisen om något är misstänkt.
 • Om du är bortrest
  Meddela dina grannar om du är bortrest mer än några dagar.
 • Värdesaker
  Förvara värdesaker på ett betryggande sätt.
 • Förebyggande åtgärder
  Var förtrogen med de förebyggande tips som finns på www.samverkanmotbrott.se.

Läs mer om Grannsamverkan på www.samverkanmotbrott.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Mer information
Anneli Svensson, kommundirektör, 0670-161 24

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: