Lyssna på sidan Lyssna

Pressmeddelande • Publicerad:

Utdelning av kulturstipendier med fokus på kulturarv

Under en kulturarvskväll på hembygdsgården i Strömsund nyligen delade Strömsunds kommun ut årets kulturstipendier till Tullingsås hästgård, Strömsunds spelmanslag och folkdanslaget Strömslaget.

I åttkanten på hembygdsgården arrangerade Ströms hembygdsförening och kultur- och fritidsavdelningen gemensamt en kulturarvskväll med ett omväxlande program. I den uppvärmda lokalen guidades publiken genom programmet av Jörgen Olofsson från hembygdsföreningen och kultursamordnare Kerstin Pettersson.

Kulturarv nu och i framtiden

Strömsunds spelmanslag inledde kvällen och Melker Kjellgren bjöd på underfundiga historier på ångermanländska. Tullingsås hästgård berättade om sin verksamhet, sitt förhållande till kulturarvet och hur de skaffar ny kunskap och inspiration.


Den unge dragspelaren Johannes Åström från Hammerdal fick varma applåder för sitt spel. Som symbol för att den konst som skapas idag kanske kommer att betraktas som kulturarv om 100 år framförde Josefine Olsson och Naila Espinosa från danskompaniet ett modernt dansnummer. Kvällen avslutades med allsång.

Utdelning av kulturstipendier

Kulturstipendiet i Strömsunds kommun ska stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. 2021 års stipendium har tilldelats aktörer som bidrar till att hålla kulturarvet levande i kommunen: Tullingsås hästgård, Strömsunds spelmanslag och folkdanslaget Strömslaget.

 

Barn- kultur- och utbildningsnämndens ordförande Lena Johansson fanns på plats och delade ut utmärkelserna och betonade vikten av att vårda och värna kulturarvet som en del av ett rikt kulturliv.


Mer information

Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden, 0670-169 48

Motiveringar

Tullingsås hästgård

Tullingsås hästgård är miljö-, kultur- och kunskapsbevarare. De sprider sina kunskaper till kommande generationer genom evenemang för barn och vuxna, bevarar gamla redskap och arbetsmetoder genom praktisk användning och utbildning. Miljöhänsyn, kunskap om och respekt för vår hembygds historia gör Tullingsås hästgård till en värdig mottagare av årets kulturstipendium.

Strömsunds spelmanslag och folkdanslaget Strömslaget

Både spelmanslaget och Strömslaget har under en lång rad av år varit med och spelat och dansat vid många arrangemang. Spelmanslaget och Strömslaget besöker olika äldreboenden i kommunen och sprider glädje med musik och dans, ofta iklädda vackra folkdräkter. Årets kulturstipendiater är väl värda denna uppskattning för sitt stora engagemang och för att de sprider och håller kulturarvet levande.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

  • Ingen giltig användare vald.

Senast ändrad/granskad: