Strömsunds kommun arbetar på flera sätt med att beakta barn och ungas rättigheter.
Pressmeddelande • Publicerad:
Sedan 1 januari 2020 är barnkonventionen svensk lag. För kommunen innebär det att vi tar hänsyn till barn och ungdomar i många olika frågor.
– Det handlar om allt från utbildning och fritidsverksamhet till hur vi planerar utemiljöer, säger Hans Olof Carlsson, kvalitetsutvecklare och biträdande förvaltningschef på barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen.
Förra året blev barnkonventionen svensk lag, och i år är det 100 år sedan både män och kvinnor för första gången fick rösta i val till riksdagen. Allas rätt till delaktighet är en av de grundläggande rättigheterna i demokratin och det knyter på ett bra sätt an till barnkonventionen och det viktiga uppdrag kommunerna har när det gäller att ta hänsyn till och lyssna på barn och ungdomar i sin verksamhet.
Strömsunds kommun arbetar på flera sätt med att beakta barn och ungas rättigheter, barnkonventionens artiklar ska vara vägledande så att beslut och verksamheter är utformade för barns bästa.
– Vi har bildat en arbetsgrupp som tittat närmare på hur vi kan integrera barnkonventionen i våra verksamheter. Gruppen har också inventerat nuläget för att få en bra utgångspunkt inför arbetet framåt, säger Hans Olof Carlsson, kvalitetsutvecklare och biträdande förvaltningschef på barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen.
Här följer några goda exempel på hur kommunens verksamheter arbetar utifrån barnkonventionen. I det nyligen reviderade folkhälsoprogrammet finns också ett antal aktiviteter/mål som rör barn och unga och de följs upp i kommunens folkhälsoarbete.
– En mycket positiv sak som kommit fram under kartläggningen är att eleverna på kommunens skolor upplever att de har goda möjligheter till inflytande. Det stärker oss i vårt fortsatta arbete med barnkonventionen, säger Hans Olof Carlsson.
Mer information
Hans Olof Carlsson, kvalitetsutvecklare, 0670-161 47
Senast ändrad/granskad: