Lyssna på sidan Lyssna

Pressmeddelande • Publicerad:

De får 2021 års stipendier och Hedenvindplaketten

Birger Ekerlid är årets mottagare av Hedenvindplaketten. Årets kulturstipendier går till Tullingsås Hästgård samt till Strömsunds spelmanslag och folkdanslaget Strömslaget. Ledarstipendier tilldelas Evelina Nordlund och Erik Bryntesson. Det har barn-, kultur- och utbildningsnämnden beslutat.

Birger Ekerlid har skrivit romantrilogin som består av Fattiga som de voro, Separatorn och De tvångsförflyttade. Nu får han årets Hedenvindplakett som delas ut i september.

– Gustav Hedenvinds författarskap lärde jag känna via Ivar Lo Johansson, berättar pristagaren.

Juryns motivering

”Birger Ekerlid speglar det dagsaktuella med sina historiska romaner samlade i Fjäll i förvandling. Med en stomme av fakta och folkliga berättelser modellerar han skeenden och människoöden som fängslar och berör. I sina skildringar pekar han på händelser som dolts eller förringats. Den enskilda individens villkor och strävan kränks och utplånas av överheten. Föreställningen att exploatering av naturen och dess tillgångar är till för människans bästa får inte störas.”

Årets ledarstipendiater

Utmärkelsen delas ut till ledare som är skrivna i kommunen och som gjort framstående frivilligt arbete inom ideell föreningen eller organisation. Så här lyder motiveringarna:

Evelina Nordlund

”Evelina är engagerad ledare, och som med sitt engagemang fått ungdomar att komma till varje träning. Hennes kunskap i allt som rör träning såsom uppbyggnad, kost, och att alla ska bli sedda och känna sig delaktig på träningar, och övrig tid är enastående.”

Erik Bryntesson

”Erik är en drivkraft som på ett medryckande och ödmjukt sätt lyckats skapa förutsättningar för barn och ungdom att kunna utöva fysiska aktiviteter på sin fritid både sommar och vinter. Han brinner för att åka skridskor med de yngsta, som kan vara så unga som två år, då ler han med hela ansiktet.”

Årets kulturstipendiater

Utmärkelsen ska stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. Så lyder motiveringarna:

Tullingsås Hästgård

”Tullingsås hästgård är i sin verksamhet miljö-, kultur- och kunskapsbevarare. Hästgården sprider sina kunskaper till kommande generationer genom evenemang för barn och vuxna, bevarar gamla redskap och arbetsmetoder genom praktisk användning och utbildning. Miljöhänsyn, kunskap om och respekt för vår hembygds historia gör dem till värdiga mottagare av årets kulturstipendium.”

Strömsunds Spelmanslag och folkdanslaget Strömslaget

”Både spelmanslaget och Strömslaget har under en lång rad av år varit med och spelat och dansat vid många arrangemang. Spelmanslaget och Strömslaget besöker olika äldreboenden i kommunen och sprider glädje med musik och dans, ofta iklädda vackra folkdräkter. Årets kulturstipendiater är väl värda denna uppskattning för sitt stora engagemang och för att de sprider och håller kulturarvet levande.”


Stipendierna är på vardera 4.000 kronor och delas i år ut i mindre forum anpassade efter stipendiaterna och deras verksamheter.

– Det känns väldigt hedrande att få utse och dela ut dessa utmärkelser som en hyllning till fina insatser. I år känns det roligt att genom kulturstipendierna uppmärksamma kulturarvet lite extra, säger Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden.


Mer information

Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden, 0670-169 48

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

  • Ingen giltig användare vald.

Senast ändrad/granskad: