Lyssna på sidan Lyssna
Två elever med förkläden står i ett kök och hackar grönsaker.

Zuzanna Aniskiewicz och Tindra Johansson i årskurs nio på Vattudalsskolan i Strömsund komponerade den godaste grytan som nu fått namnet Zuzi och Tindras viltsvinsgryta. Foto: Anna-Lena Westerlund

Pressmeddelande • Publicerad:

Zuzi och Tindras vildsvinsgryta blir festlig påskmiddag

En gräddig gryta med mycket smak av timjan och vitlök. Det var den vinnande kombinationen när elever i årskurs nio på Vattudalsskolan fick i uppdrag att komponera en egen gryta med vildsvin. På påskdagen kommer den att serveras som en festlig middag på kommunens boenden.
– Det var jätteroligt att få göra grytan, säger Zuzanna Aniskiewicz och Tindra Johansson.

För att väcka elevernas kreativitet i köket och öka delaktigheten kring vilka maträtter som hamnar på menyn fick elever i årskurs nio på Vattudalsskolan i Strömsund en utmaning av kocken Kristian Thalin och Anna-Lena Westerlund, lärare i hem- och konsumentkunskap. Uppdraget var att med vildsvin som huvudingrediens komponera en egen gryta.

Experimentera med ingredienser

Inför lektionen fick de ett antal olika ingredienser att använda till uppgiften.

– Vi gick tillsammans igenom vilka smaker som kan passa till vildsvin och sedan fick de experimentera. De skrev upp alla ingredienser och steg på ett papper och var väldigt noggranna med uppgiften. De var fokuserade och duktiga och jag är så stolt över dem, säger Anna-Lena Westerlund.

 

De sju eleverna gjorde tre helt olika grytor som Anna-Lena och personalen på Vattudalsköket provsmakade i sann Mästerkocks-anda.

– Eleverna fick trolla av de ingredienser de hade och gick från idé till färdig rätt på mycket kort tid. Alla grytor var goda och hade sin charm, de gjorde ett fantastiskt bra jobb och det känns värdefullt att eleverna får vara med och påverka maten, säger Kristian Thalin.

Zuzi och Tindras vildsvinsgryta

Efter juryns omröstning stod det klart att Zuzanna Aniskiewicz och Tindra Johansson komponerat den vinnande grytan. Deras rätt, Zuzi och Tindras vildsvinsgryta, ska nu serveras på kommunens boenden som en extra festlig middag på påskdagen. Tjejerna tycker att utmaningen har varit rolig.

– Det var kul att få göra grytan och att de boende ska få äta det som vi har lagat. Vi valde att göra den gräddig med mycket smak av timjan och vitlök, säger de.

 

Mer information
Kristian Thalin, kock, 070-387 81 70

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: