Lyssna på sidan Lyssna

Ann-Marie Wikander, glad mottagare av Hedenvindplaketten.

Pressmeddelande • Publicerad:

Ann-Marie Wikander tog emot 2020 års Hedenvindplakett

Den 8 oktober fick Ann-Marie Wikander ta emot 2020 års Hedenvindplakett på Centralbiblioteket i Strömsund. Hon uttryckte sin glädje och tacksamhet:
– Att få Hedenvindplaketten är först och främst en bekräftelse. Min berättelse har påverkat människor. Andra personer har läst och berörts av mina böcker. Alla kringelikrokvägar jag valt, eller hamnat utefter, har till slut lett fram till detta.

Ann-Marie Wikander föddes 15 oktober 1947 i Härjedalen och är sedan 1960-talet bosatt i Tierp, Uppland. Hon härstammar på sin mors sida från Lidsjöberg i Strömsunds kommun. Wikan­der debuterade år 2009 med boken Sigrid – röd som skam, där hon sökte sig tillbaka till sina norrländska rötter. I såväl denna bok som de följande använder hon ibland jamska, som hon är uppvuxen med.


Wikander berättar att hon ser sig själv som en lyssnare och iakttagare.

– Nu kan jag se mig som en länk från dåtid till nutid. Jag minns berättelser om hur det var och hur det hade varit. Det är ändå inte så länge sen, men som en annan värld. Jag hoppas att det gett mig förståelse och medkänsla. Speciellt för barnen.

Berättartradition och musik

Den 8 oktober fick Ann-Marie Wikander ta emot årets Hedenvindplakett på Centralbiblioteket i Strömsund. Plaketten är utformad av Kerstin Bränngård och har sedan 1980 delats ut till författare som skrivit i Gustav Hedenvinds anda.


Folkmusikern Kjell-Erik Eriksson (även han med rötter i Lidsjöberg) ramade in programmet med låtar från Frostviken och Strömsund. Hedenvindsällskapets ordförande Johnny Persson berättade om Gustav Eriksson Hedenvind som underhållare och berättare. Huvudattraktionen var dock Ann-Marie Wikander och hon berättade om sitt författarskap, sin familjs historia i Lidsjöberg och läste valda delar ur sin romansvit om Sigrid.

Lena Johansson delade ut priset

På plats för att dela ut priset var Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden.

– Nu har jag snart delat ut detta pris i 25 år och det är alltid lika fantastiskt och inspirerande. Jag vill passa på att tacka Hedenvindssällskapet för deras fina arbete med att ta fram nomineringar, sa hon.


För att reducera risken för smittspridning av covid-19 följde kommunen Folkhälsomyndighetens rekommendationer vid prisutdelningen. Bland annat var antalet besökare begränsat till 20 och evenemanget var fullbokat.


Mer information
Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden, 0670-169 48

Hedenvindsällskapets motivering

”Ann-Marie Wikander tar med sina böcker om Sigrid med oss till ett gränsland där livet hela tiden balanserar mellan olika bråddjup. Skrattet och gråten som är så nära varandra. Vardagen, med det hemtama inflätat i det outtalade och hemska, skildras med värme på en genuin dialekt där personerna verkligen hörs tala med varandra”.

Folkmusikern Kjell-Erik Eriksson framförde låtar från Frostviken och Strömsund.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

  • Ingen giltig användare vald.

Senast ändrad/granskad: