Lyssna på sidan Lyssna

Pressmeddelande • Publicerad:

De får 2020 års stipendier och Hedenvindplaketten

”En lyssnare var jag och en iakttagare. Nu kan jag se mig som en länk från dåtid till nutid”. Så beskriver sig Ann-Marie Wikander, 2020 års mottagare av Hedenvindplaketten. Årets kulturstipendier går till Margareta Stierna och Alf ”Putte” Redelöv och ledarstipendierna till Patrik Jonsson och Marléne ”Malle” Blixt. Det har barn-, kultur- och utbildningsnämnden beslutat.

Ann-Marie Wikander med rötter i Lidsjöberg, Strömsunds kommun, har skrivit fyra böcker om flickan Sigrid. Nu får hon årets Hedenvindplakett som delas ut i september.

Motivering, Hedenvindplaketten

  • Ann-Marie Wikander tar med sina böcker om Sigrid med oss till ett gränsland där livet hela tiden balanserar mellan olika bråddjup. Skrattet och gråten som är så nära varandra. Vardagen, med det hemtama inflätat i det outtalade och hemska, skildras med värme på en genuin dialekt där personerna verkligen hörs tala med varandra.

Årets ledarstipendiater

Utmärkelsen delas ut till ledare som är skrivna i kommunen och som gjort framstående frivilligt arbete inom ideell föreningen eller organisation.

Motiveringar

  • Patrik Jonsson, Ulriksfors IF: Patrik leder sedan ett antal år ungdomsverksamheten i Ulriksfors byförening. År efter år strävar han efter att förena alla barn i Ulriksfors i lekar och idrott. Patrik motiverar barnen att vara ute och leder dem med stort tålamod och engagemang.
  • Marléne ”Malle” Blixt, Hammerdals IF: Marléne finns alltid med där saker händer och hon ser till att saker händer. Hon har ett starkt engagemang inom Hammerdals IF och är en drivande kraft bakom fritidsgården Höjdarn. ”Malle” är kreativ, positiv och ställer alltid upp. Hon har ett stort hjärta som ser varje individ och hon har ungdomarnas förtroende.

Årets kulturstipendiater

Utmärkelsen ska stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden.

Motiveringar

  • Margareta Stjerna: Margareta är aktiv inom kulturområdet på många olika sätt och inspirerar genom att musicera, utöva yoga men kanske framförallt genom att skapa fantastiska tavlor. Flera av motiven på hennes tavlor är hämtade från Hammerdal och Frostviken, och sätter på så sätt Strömsunds kommun på kartan. ”Maggan” skapar bilder som sprider solsken och glädje. Hon har dessutom vågat öppna ateljé i Gåxsjö – långt ifrån traditionella ”kundstråk”, vilket ger hela bygden en nytändning vad gäller konst och hantverk.
  • Alf ”Putte” Redelöv: Alf har genom åren gjort en stor insats för Strömsunds föreningsliv. Han har inspirerat både som skribent i Heimlöuta och som kompgitarrist i spelmanslaget, folkdanslaget och Mera Drag i Dur. Med musik och ord har han spridit glädje till Strömsundsborna och varit en stor drivkraft och positiv inspirationskälla för sina medmänniskor.

”Bredd och engagemang”

Stipendierna är på vardera 4.000 kronor och delas ut under aktivitetsdagen Make Your Day på hembygdsgården i Strömsund 22 augusti.

– Jag är stolt över den bredd och det engagemang som pristagaren och våra stipendiater står för. Det känns väldigt hedrande att få utse och dela ut dessa utmärkelser som en hyllning till deras goda insatser, säger Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden.

 

Mer information
Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden, 0670-169 48

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

  • Ingen giltig användare vald.

Senast ändrad/granskad: