Lyssna på sidan Lyssna

”För kommunen betyder våra företag allt. De ger oss förutsättningar att utvecklas som kommun”, kommenterar kommundirektören utmärkelsen.

Publicerad:

Strömsunds kommun vinner pris för bästa tillväxt i länet

Företagen i Strömsunds kommun står för den bästa tillväxten i Jämtlands län. Därför får kommunen nu en utmärkelse av kreditupplysningsföretaget Syna.
– Det här är ett fint bevis på att vi har många duktiga företagare och att det går alldeles utmärkt att driva företag i en del av Sverige där det allt som oftast brukar handla om problem, säger näringslivschefen Björn Amcoff.

Priset Bästa Tillväxt, som delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna, premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. Syna mäter tre olika kriterier i alla aktiebolag i Sverige och ser hur dessa förändras mellan de två senaste boksluten. Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.

– Utmärkelsen bygger på verkliga fakta till skillnad från andra undersökningar. Att Strömsund toppar är extra roligt eftersom det är en kommun med många tillverkande företag, vilket visar att Sverige har god konkurrenskraft, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

Snabb väg mot toppen

På bara två år har Strömsund gått från en sjunde till en första plats i Bästa Tillväxt i länet. En förklaring är den starka företagsandan, tror näringslivschefen Björn Amcoff. Han ser utmärkelsen som ett tydligt bevis på att det finns många duktiga företagare i kommunen – och att det går att driva framgångsrika företag även i Norrlands inland.

 

– Våra företag är välskötta och målinriktade. Engcon har till exempel på några år ökat sin omsättning till över en miljard och har hela världen som marknad. Andra framgångsrika företag är också Attacus, Norrlands Trähus, Däcknor, Fyrås Trä, Jorm Lego, Nordplåt Carmen och TMG Service. Vi får inte heller glömma bort de mindre företagen som skapar många arbetstillfällen och som i kölvattnet på de större utvecklas positivt och nyanställer, säger han.

Insatser för att möta behov av arbetskraft

För att möta företagens behov av arbetskraft, och därmed hjälpa dem att utvecklas, har kommunen i samverkan med näringslivet genomfört utbildningsinsatser som ska göra att nyanlända kan ta de arbete som finns, både i näringslivet och inom den offentliga sektorn.

 

– Resultatet hittills har varit mycket positivt. På exempelvis Attacus och Engcon arbetar i dag många olika nationaliteter. För att fortsätta utveckla näringslivet måste vi skapa goda förutsättningar för våra befintliga företag att kunna växa, men också arbeta med att få fler företag att etablera sig på orten och få fler att våga starta eget, säger Björn Amcoff.

”Jag är oerhört stolt”

På andra och tredje plats i Bästa Tillväxt 2019 i Jämtlands län kommer Ragunda och Berg.

– Jag är oerhört stolt över att vi tar hem förstapriset. För kommunen betyder våra företag allt. De ger oss förutsättningar att utvecklas som kommun. Jag vill rikta ett stort tack till alla våra företagare, säger kommundirektören Anneli Svensson.

Det här är Bästa Tillväxt 2019 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Strömsunds utvecklingsbolag

Mer information
Björn Amcoff, näringslivschef och vd, Suab, 0670-169 69
Anneli Svensson, kommundirektör, 0670-161 24

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: