Lyssna på sidan Lyssna
Lastbil

Chansen att överleva på landsbygden förutsätter en klimatomställning med tillgång till fossilfria bränslen, och då måste det finnas även i Hammerdal, skriver Suab och en rad lokala företagare i en skrivelse.

Pressmeddelande • Publicerad:

Suab uppvaktar OKQ8 om fossilfritt bränsle i Hammerdal

Snart går det att tanka fossilfritt bränsle, så kallat HVO100, på OKQ8 i Strömsund. Både Strömsunds utvecklingsbolag och företagarna på orten välkomnar satsningen – men det krävs mer.
– Utan lastbilstransporter stannar Sverige. Transporter är en förutsättning för Strömsunds kommun och vår välfärd. Vi måste jobba för klimatsmarta lösningar och då är fossilfritt bränsle en nödvändighet, säger styrelseordförande Göran Bergström (S).

Under lång tid har både Strömsunds utvecklingsbolag, Suab, och många företag kämpat för att kunna tanka det fossilfria bränslet, kallat HVO100, på hemmaplan. Bränslet sänker CO2-utsläppen med upp till 90 procent, idag ligger närmaste tankställe i Östersund.

Snart på OKQ8 i Strömsund

Nu meddelar OKQ8 att de snart erbjuder fossilfritt HVO100 på stationen i Strömsund, ett besked som Suabs styrelseordförande tar emot med glädje.

– Det är otroligt viktigt för oss som kommun att detta sker nu. Många företagare på orten har redan krav på sig att bedriva trafik utan fossilt bränsle, och det finns även med i våra planer för kommunens verksamhet framöver. Det är positivt att Strömsund blir ett nav för både myndigheter, företagare och privatbilister som vill tanka hållbart, säger Göran Bergström, (S).

Behövs även i Hammerdal – uppvaktar med skrivelse

Satsningen är bra, men räcker inte menar Suab som nu uppvaktar OKQ8 med en skrivelse där en rad lokala företagare har skrivit under.

 

”Chansen att överleva på landsbygden förutsätter en klimatomställning med tillgång till fossilfria bränslen och då måste det finnas tillgång till fossilfritt HVO100 även i Hammerdal där tillverkningsindustrin är som starkast och det sker 100-tals lastbilstransporter varje vecka. Kommunen, våra företagare och medborgare har förhoppning att OKQ8 som viktig leverantör kan medverka till en infrastruktur och servicenivå som uppfyller framtidens krav på ett fossilfritt samhälle”, står det bland annat.

 

Skrivelsen går även för kännedom till energiminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Tomas Eneroth.

 

Mer information

Göran Bergström, styrelseordförande, 0670-161 94

Björn Amcoff, vd och näringslivschef 0670-169 69

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: