Lyssna på sidan Lyssna
Bernt-Olov Andersson.

Bernt-Olov Andersson från Sandviken har skrivit två dussin böcker, sju pjäser och har gett ut två cd-skivor. Han är årets mottagare av Hedenvindplaketten. Foto: Jane Morén

Pressmeddelande • Publicerad:

Bernt-Olov Andersson: ”Jag har längtat efter Hedenvindplaketten”

Författaren, poeten och musikern Bernt-Olov Andersson tar den 10 september emot årets Hedenvindplakett på biblioteket i Strömsund. Han är glad, stolt och rörd över utmärkelsen.
– Gustav Hedenvind-Eriksson har följt mig hela livet. Jag har längtat efter att få det här priset, säger han.

Bernt-Olov Andersson från Sandviken har rötterna i arbetarrörelsen, något som tydligt märks i hans författarskap som tog sin början för över 40 år sedan. Han har skrivit två dussin böcker, både romaner och dikter, och gav förra året ut sin självbiografi, ”Den osynliga nåden” – en bok starkt inspirerad av Gustav Hedenvind-Eriksson och hans ”Med rallarkärra mot dikten”. Han ligger även bakom sju pjäser och två cd-skivor.

– Hedenvind har följt mig hela livet. Vi hade liknande uppväxt och har mött samma utmaningar i bland annat skolan där vi båda två hade dåliga betyg i svenska. Man kan säga att mitt författarskap är lite av en revansch, säger Bernt-Olov Andersson.

Arbetarlitteraturens grindstolpar

År 1994 fick han Martin Koch-priset, tisdagen 10 september klockan 18.00 mottar han Hedenvindplaketten på biblioteket i Strömsund. Ceremonin är öppen för allmänheten. Prisutdelare är Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden. Utmärkelsen gör författaren både glad, stolt och rörd.

– Dessa två priser brukar kallas för arbetarlitteraturens grindstolpar och nu har jag snart dem båda. Varesig jag vill eller inte är jag en arbetarförfattare. Jag har längtat efter det här priset. Det ska få en fin plats i mitt hem, säger han och skrattar.

Mingel och snittar

I samband med prisutdelningen samtalar Johnny Persson från Hedenvindsällskapet med pristagaren om hans författarskap, det blir mingel med snittar och cider och Hans-Erik Jansson underhåller med gitarr och sång. Bernt-Olov Andersson signerar också böcker för den som är intresserad.

– Det ska bli roligt att komma tillbaka till Strömsund. Jag var i Gubbhögen 1985 för att se premiären av teaterföreställningen ”Ur en fallen skog” av Gustav Hedenvind-Eriksson, säger Bernt-Olov Andersson.


Hedenvindplaketten är utformad av Kerstin Bränngård och delas sedan 1980 ut till en författare som skrivit i Gustav Hedenvind-Erikssons anda.


Mer information
Kerstin Pettersson, kultursamordnare, 0670-162 62

Hedenvindsällskapets motivering

”Med spänning och viss humor skildrar Bernt-Olov Andersson varsamt personer kring ett bruk, deras vardag, deras yttre och inre liv och fångar det som präglar tidsepoker. Alla de vanliga och ovanliga människor som bidrar till att andras stora visioner kan uppfyllas. Genom olika livsöden kan läsaren följa hur bruksarbetarnas villkor och samhället förändras och orientera oss i tiden”.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

  • Ingen giltig användare vald.

Senast ändrad/granskad: