Lyssna på sidan Lyssna
BLOMMA

Stort grattis till alla pristagare.

Pressmeddelande • Publicerad:

De får 2019 års Hedenvindplakett och stipendier 

Hedenvind var författaren Bernt-Olov Anderssons ungdomshjälte. Nu får han ta emot årets Hedenvindplakett i hans ära. Årets kulturstipendier går till Karin Nilsén Andersson och Susanne Östensson Backlund och ledarstipendierna till Johanna Johansson och Tommy Lövgren. Det har barn-, kultur- och utbildningsnämnden beslutat. 

Bernt-Olov Andersson är född och uppvuxen i brukssamhället Sandviken i södra Norrland. Sedan slutet av 1970-talet har han gett ut dikt- och novellsamlingar, romaner, faktaböcker och pjäser. Nu får han årets Hedenvindplakett.

 

Motivering:
”Med spänning och viss humor skildrar Bernt-Olov Andersson varsamt personer kring ett bruk, deras vardag, deras yttre och inre liv och fångar det som präglar tidsepoker. Alla de vanliga och ovanliga människor som bidrar till att andras stora visioner kan uppfyllas. Genom olika livsöden kan läsaren följa hur bruksarbetarnas villkor och samhället förändras och orientera oss i tiden”.

Årets ledarstipendiater

Utmärkelsen delas ut till ledare som är skrivna i kommunen och som gjort framstående frivilligt arbete inom ideell förening eller organisation.

Så här lyder delar av motiveringarna:

  • Johanna Johansson, Strömsunds ridklubb. Johanna är sedan många år ledare för ”ridlekis”, ledamot i huvudstyrelsen och ideell vikarie i lektionsverksamheten. Johanna är positiv, ödmjuk och brinner verkligen för hästar och ridning. Hon sprider god stämning och är ett föredöme inom denna idrott.
  • Tommy Lövgren, IBK Strömsund. Tommy är en väldigt duktig, pedantisk ledare som uppfostrar ungdomarna med sitt pedagogiska ledarskap. Han får dem att lyssna med glädje och mycket skämt och hittar även på annat roligt på sidan av planen. Tommy fixar allt och är otroligt omtyckt av alla, både på plan och utanför. Han är en eldsjäl inom innebandyn.

Årets kulturstipendiater

  • Karin Nilsén Andersson. För Karins slöjdande och återbrukstänk och för att hon med glädje och lust sprider slöjdandets fröjd bland unga och gamla som hon gjort i årtionden. För hennes samarbeten med andra konstnärer, slöjdare, föreningar och organisationer och för hennes lust att inspirera och intressera.
  • Susanne Östensson Backlund: Susanne jobbar på Galleri Katten med bland annat dekorationsmålning. Hon vill fördjupa sig inom kurbitsmålning genom att gå en kurs hos Åse Larsjo inom det ämnet.

Stipendierna är på vardera 4 000 kronor och delas ut på Guldälggalan 28 september.

 

– Våra pristagare har alla, på sitt sätt, bidragit med engagemang och stor bredd. Det är mycket positivt och jag är stolt och hedrad att återigen få dela ut dessa utmärkelser som en hyllning till deras goda insatser. Extra roligt är det att Hedenvindplaketten i år går till Bernt-Olov som hade just Hedenvind som ungdomshjälte, säger Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden.

 

Mer information
Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden, 0670-169 48

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: