Lyssna på sidan Lyssna
Tillagning av mat i kök

Grevåkerskolan i Hammerdal vann förra årets matsvinnstävling. Här är Nobellunchen på gång, bland annat fick de kyckling och ugnsbakad potatis. Nu är det dags för årets tävling.

Pressmeddelande • Publicerad:

Matsvinnskampanj och tävling ska öka kunskapen

Varje månad slängs flera hundra kilo mat i kommunens skolmatsalar. Tallrikssvinnet kostar både stora pengar och påverkar klimatet negativt. Förra året vann Grevåkerskolan i Hammerdal kommunens matsvinnstävling. Nu är det dags för årets tävling, vem vinner?

Förra året lanserade kommunen en matsvinnstävling mellan grundskolorna i samband med Klimatveckan i mars. Tävlingen var mycket jämn, segrade gjorde Grevåkerskolan i Hammerdal där tallrikssvinnet uppmättes till 3,37 gram per elev.

 

– Alla skolor tog tävlingen på högsta allvar. Från hösten 2017 och ett halvår framåt lyckades eleverna mer än halvera tallrikssvinnet vilket är fantastiskt, säger kostchefen Jörgen Jönsson.

Öka kunskapen om matsvinn

I år gör kommunen en Matsvinnskampanj för att ytterligare belysa frågan och öka kunskapen om matsvinn bland både elever och allmänhet. Kampanjen pågår vecka 15 till 19 och då sprider kommunen information om matsvinn i sina olika kanaler. Mätningen i matsvinnstävlingen sker någon av veckorna under perioden och gäller tallrikssvinnet per elev, alltså tävlar alla skolor på lika villkor oavsett om skolan är liten eller stor.

Ständigt arbete för att minska svinnet

Kommunens kostenhet har som mål att servera så klimatsmart mat som möjligt och arbetar ständigt med att minska matsvinnet. Det sker till exempel med hjälp av kostdataprogrammet Mashie som bland annat beräknar portionernas storlek och näringsinnehåll. Tanken är att köken ska registrera just det antal portioner som behöver lagas för dagen, och på det sättet inte göra för mycket mat på grund av till exempel skollov eller många sjuka barn.

 

– Att få alla att använda och ta hjälp av Mashie är något vi arbetar med kontinuerligt. Just nu ser vi också över våra matsedlar för att få ned råvarukostnaderna och byta ut dyra, klimatpåverkande råvaror mot exempelvis mer grova grönsaker. Vi kör också ett försök med att servera oskalad potatis. Den innehåller både mer näring och är dessutom billigare, säger Jörgen Jönsson.

Nobellunch fredag 24 maj

Förstapriset i matsvinnstävlingen är en Nobellunch för hela skolan, där bland annat flera av kommunens högsta politiker och tjänstepersoner agerar servitörer. Den sker på vinnande skola fredag 24 maj. Alla andra grundskolor i kommunen får samma mat den dagen och samtliga skolor får diplom.

 

– Vi tycker att det här är ett roligt sätt att uppmärksamma en viktig fråga, dessutom är det värdefullt att barnen redan från tidig ålder blir medvetna om hur de själva, tillsammans med sin familj, kan bidra till att göra något bra för klimatet. Jag ser fram emot att liksom förra året vara en av servitörerna, säger Richard Persson, chef för teknik- och serviceförvaltningen.

 

Mer information
Jörgen Jönsson, kostchef, 072-530 16 09

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: