Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Information om PDF, blanketter och blankettifyllnad

Strömsunds kommun använder PDF-filer för bland annat dokument och blanketter. PDF (Portable Document Format) är ett filformat som gör det möjligt att presentera och utbyta dokument på ett säkert sätt.

En PDF-fil ser likadan ut oavsett om den som läser filen har en annan dator, läsplatta eller mobil än den som skapat filen.

För att läsa PDF-filer behöver du ett särskilt tilläggsprogram som du kan ladda ner gratis från internet, till exempel Adobe Reader. Vi rekommenderar den senaste versionen för bästa resultat.


För att använda blanketterna behöver du ett särskilt tilläggsprogram, exempelvis Adobe Reader, på din dator. Vi rekommenderar att du använder den senaste versionen för bästa resultat. Du kan hämta programmet gratis på Adobes webbplats.

Adobes webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så här gör du för att ”få upp blanketten på skärmen”

När du vill använda en blankett på din dator klickar du på blanketten namn. Blanketten öppnas då upp på skärmen med hjälp av ditt PDF-program.

Så här sparar du PDF-filer till dig egen dator

Du kan även välja att spara en på din dator. Det går oftast bättre att arbeta med PDF-filer på den egna hårddisken.

Gör så här:

  • Högerklicka på PDF-länken och välj "Spara mål som", "Hämta länkad fil som” eller motsvarande kommando – beroende på vilken utrustning du använder.
  • Spara filen där du finner det lämpligt.
  • Öppna filen i till exempel Adobe Reader.

Så här fyller du i en blankett ”på skärmen”

Börja med att markera ett ifyllnadsfält med muspekaren. Fyll i fältet. Flytta sedan mellan ifyllnadsfälten med hjälp av Tabb-tangenten (framåt), och Shift+Tabb-tangenten (bakåt). Markören visas då i varje ifyllnadsbart fält. Du kan också använda muspekaren.

Många blanketter består av fler än en sida. På dessa kan du ”bläddra” till nästa sida – eller till en föregående. Du kan också bläddra med hjälp av muspekaren i rullningslisten. När blanketten är ifylld kan du skriva ut den på vanligt sätt.

Alla blanketter är inte ifyllnadsbara, vi arbetar istället med att göra om alla blanketter till e-tjänster.

För att spara en ifylld blankett behöver du extra program

Du kan inte spara en ifylld blankett om du använder gratisprogrammet Adobe Reader. Vill du kunna spara dina ifyllda blanketter på din dator måste du ha tillgång till något av programmen Adobe Acrobat, Adobe Business Tools eller Adobe Acrobat Approval. Dessa är inte gratis. Du kan läsa mer om produkterna på Adobes webbplats.

Du får inte skicka en blankett som PDF-fil

Än så länge så måste du skriva ut blanketterna och lämna/skicka in dem i pappersform. Det går alltså inte att skicka in blanketten med exempelvis mejl. Nu arbetar vi med att införa olika e-tjänster på vår webbplats.

Till kommunens e-tjänsteportal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vilken webbläsare behöver jag?

Om du har problem med PDF-filer kan du börja med att byta till en annan webbläsare. Det kan också hjälpa att hämta en modernare version av den webbläsare du använder. Här finns länkar till de olika webbläsarna.

Google Chrome Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mozilla Firefox Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Safari Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: