Lyssna på sidan Lyssna

Projektledaren Anna Strömstedt och ferieungdomarna berättar för de förtroendevalda på besök vad som gjorts under förstudien.

Pressmeddelande • Publicerad:

Strömsunds kommun satsar på ungas delaktighet – ferieungdomar leder vägen i ny förstudie

Just nu pågår en förstudie med fokus på ungas inflytande och engagemang – med ungdomarna själva i huvudrollen. Förstudien har fått namnet ”En del av där jag bor” och sker med stöd från Leader 3sam Strömsund-Ragunda. Syftet är att ta reda på hur unga vill bli involverade i samhället, vilket stöd de behöver och vad de anser krävs för att öka ungas delaktighet och inflytande i Strömsunds kommun.

Som en del av förstudien har åtta ferieungdomar under två veckor med stort engagemang arbetat tätt tillsammans med projektledaren Anna Strömstedt och tjänstedesignern Sanna Bodén.

 

– Ungas engagemang är avgörande för en levande demokrati och ett hållbart samhälle, och enligt barnkonventionen ska unga tillfrågas i frågor som berör dem. Men vi vet att många unga idag inte känner sig inkluderade. Under förstudien har det framkommit att vuxna inte upplever att unga engagerar sig, medan ungdomarna upplever att de inte får frågan. Vi måste hitta nya sätt att mötas för att täppa till det glappet, säger Anna Strömstedt.

Åkt runt i kommunen

Förstudien använder sig av metoden tjänstedesign, användardriven utveckling, som bygger på principen att användaren är den som bäst känner till sin egen situation och verklighet. En central utgångspunkt har varit att gå från antaganden om vad användaren tycker och behöver, till att faktiskt ta reda på det. Gruppen har bland annat åkt till olika platser i kommunen och intervjuat föreningar, organisationer och personer i olika åldrar som gör saker för unga. Ungdomarna har också pratat med förtroendevalda och tjänstepersoner i en popup-verksamhet i centrala Strömsund.

 

Emil Eriksson, 15 år från Strömsund, är en av ferieungdomarna som arbetat med förstudien.

– Det har varit väldigt intensivt, roligt och intressant. Det är viktigt att det finns möjligheter för unga att påverka, det ökar kommunens attraktivitet. Om det finns möjligheter för unga att engagera sig tror jag absolut att de vill göra det, säger han.

 

Postit-lappar på en vägg. 

Ungdomarna satte upp post it-lappar på ”Undersöka-väggen” efter sina intervjuer. De gav bland annat svar på vilka platser unga är på, vilka saker som gör att man trivs och vad unga gör på fritiden.

Målet är långsiktiga lösningar

Emil och de andra ungdomarna arbetade också med att ta fram egna förslag på konkreta förbättringar och insatser som ska leda till långsiktiga lösningar för att öka ungas delaktighet i hela Strömsunds kommun – oavsett bakgrund eller bostadsort. De identifierade även vilka forum och verktyg vuxna behöver för att bättre stödja ungas engagemang.

 

Kommunalrådet Mats Gärd, (C), var en av de förtroendevalda som blev intervjuad av ungdomarna. Han menar att när unga är med och formar sin livsmiljö ökar både deras egen hälsa och framtidstro.

– Det här är en väldigt betydelsefull fråga och det är bra att ungdomarna får äga processen, med stöd från oss vuxna. Det är viktigt att vi får igång en process som stärker ungas välmående och hjälper dem att hitta sin roll i samhället. De ska känna sig lyssnade till och vi behöver tillsammans skapa möjlighet till det, säger han.

 

Förstudien ska nu mynna ut i en rapport med förslag på konkreta insatser och aktiviteter. Den ska ligga till grund för ett större genomförandeprojekt som Strömsunds kommun planerar att söka medel för längre fram.

 

Mer information

Anna Strömstedt, projektledare, 076-107 04 33

 

Två unga tjejer. 

Ungdomarna fick i uppdrag att ta fram konkreta förslag på hur de kan vara med och påverka. Det var en kreativ process där både papper, pennor, lim och saxar kom till användning.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: