Lyssna på sidan Lyssna
Porträtt: Magnus Ljunggren.

Författaren Magnus Ljunggren. Copyright/fotograf: Eva Lindblad

Publicerad:

Magnus Ljunggren får nya litteraturpriset Sigrid

Den 28 maj delar vi för första gången ut Sigrid, ett nyinstiftat litteraturpris till Beppe Wolgers minne. Pristagare är barn- och ungdomsboksförfattaren Magnus Ljunggren för sin bok ”En ny vänskap” som blev elevernas favorit när de fick vara med och utse pristagaren.

Syftet med litteraturpriset Sigrid, som barn-, kultur- och utbildningsnämnden beslutat att inrätta, är att det ska öka barn och ungas intresse och lust att läsa och skriva genom att uppmärksamma en författares konstnärliga verk, skrivprocess och yrkesroll.

Norrländsk bakgrund

Pristagaren ska vara en professionell barn- och ungdomsboksförfattare vars verk eller bakgrund har norrländsk anknytning. I år har vi nu glädjen att dela ut det allra första priset som går till Magnus Ljunggren, född i Hudiksvall och mestadels uppvuxen i Sundsvall, med följande motivering:

Magnus Ljunggren har i sin bok ”En ny vänskap” skrivit om teman som många kan relatera till: kärlek, vänskap, mobbning, hur det är att flytta och om unga som bor på landsbygden. En ny vänskap beskrivs av läsarna som rakt på sak, lätt att hänga med i och realistisk. Magnus Ljunggren har med den här boken och bokserien Epa-liv fångat upp aktuella och relaterbara ämnen och skrivit om dem på ett tillgängligt sätt.

Elever har läst och utsett pristagaren

Nästan 30 elever från två klasser i årskurs sex har varit med och utsett pristagaren genom att läsa böcker av två författare som kommunens bibliotekarier valt ut. De fick sedan fylla i en enkät om böckerna och vid omröstning föll valet på Magnus Ljunggrens bok ”En ny vänskap”.


– I år fyller Dunderklumpen 50 år, att nu dela ut det här priset för första gången blir vårt sätt att hylla en mycket folkkär författare. Genom priset engagerar vi också våra elever som får vara med och utse pristagaren vilket känns roligt. Vi hoppas att det ska ge mersmak för läsning och litteraturens fantastiska värld, säger Sara Kjelldotter, (S), ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden.

Prisutdelning och författarbesök

Magnus Ljunggren tar emot litteraturpriset tisdagen den 28 maj på Centralbiblioteket i Strömsund klockan 14.00. Ceremonin är öppen för allmänheten som är varmt välkommen att delta!


Efter utdelningen gör Magnus ett författarbesök hos eleverna i årskurs sex på Bredgårdsskolan som varit med i nomineringsprocessen.

Diplom och pengar

Pristagaren får 10.000 kronor och ett diplom. Kommunen köper dessutom in 30 exemplar av en av Magnus Ljunggrens böcker och ger till en av våra skolor eller förskolor, enligt ett rullande schema. Pristagaren ska även vara tillgänglig för arvoderade författarbesök.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: