Lyssna på sidan Lyssna
Två kvinnor lutar sig mot bil.

Therese Jonsson och Ingrid Hestner tävlar i elbilsrally. Foto: Kristina Lång

Pressmeddelande • Publicerad:

Hemtjänstpersonal tävlar i internationellt elbilsrally

Den 26 och 27 januari byter Ingrid Hestner och Therese Jonsson sina arbetskläder mot rallykläder för att tävla för kommunen när vi är medvärd för ett internationellt elbilsrally. Vi sökte organisationens bästa ECO-drivers – och fann dem inom hemtjänsten där personalen är van att köra bilarna så energieffektivt som möjligt. Vi önskar Team Strömsunds kommun stort lycka till i tävlingen!

Den internationella rallytävlingen Bridgestone FIA ECO Rally Cup 2024 består av tolv deltävlingar och först ut är Östersund Winter ECO Rally som är den enda i norra Europa och i vintermiljö. Bilarna som körs är helt vanliga standardelbilar och tävlingen går på vanliga vägar.

Proffs på energieffektiv körning

Men det handlar inte om att köra snabbast för att vinna. Det gäller istället att köra specialsträckorna på en uträknad idealtid, med en så liten energiförbrukning som möjligt.


Något som kan passa perfekt för Ingrid Hestner och Therese Jonsson i Team Strömsunds kommun. Att köra så energieffektivt som möjligt är nämligen vardag i jobbet inom hemtjänsten i Hammerdal. Therese är bland de fem bästa på att köra ekonomiskt i hemtjänstområdet så hon blev den givna föraren med mamma Ingrid som kartläsare.


– En annorlunda dag på jobbet helt klart! Vi tycker att det ska bli jätteroligt och det ska bli kul att se hur vi fixar detta. Det är inte bara att köra utan vi måste ta hänsyn till flera olika saker under tävlingen. Men det känns tryggt att Therese kör, jag tror vårt samarbete kommer att fungera väldigt bra, säger Ingrid.

Ni som är proffs på att köra energieffektivt på jobbet, vad är era bästa tips?

– Ha inte bilen på tomgång och håll dig till hastighetsbegränsningarna. Sedan är det viktigt att tänka till vid kurvor samt hur du ska planera din körning för att undvika häftiga accelerationer och inbromsningar. Körningen ska vara så jämn som möjligt, säger Ingrid.

 

Patrik Jemteborn, näringslivschef.

Patrik Jemteborn, näringslivschef.

Kommunen medvärd

Strömsund kommun är medvärd för tävlingen och det märks speciellt lördagen den 27 januari då rallyt kör i området vid vindkraftparken i Åskälen med stopp för lunch på Högt, Hett Säkert i Gåxjö. Att det är viktigt att vara med och berätta om kommunen när världen kommer på besök tycker näringslivschefen är självklart.

– Stora arrangemang sätter en kommun på kartan och det är inte varje dag som internationella bilsportförbundet FIA väljer att arrangera ett framtidsevenemang i Strömsund kommun. Båda dessa anledningar är nog för att visa för omvärlden att vi vill vara med och leda den här utvecklingen. Vi är duktiga på värdskap i vår kommun och vi ser gärna att FIA väljer att ha fler delsträckor i vårt område nästa år, säger Patrik Jemteborn.


Under lördagens lunch är han på plats för att tillsammans med Vasavind prata om de vindkraftsatsningar som gjorts och görs i området.

Minska miljöpåverkan

Energieffektiv bilkörning är en självklarhet för personalen inom hemtjänsten. Kommunens mål är att minimera den miljöpåverkan som fordonstransporter medför i våra verksamheter. Utöver energieffektiv bilkörning kan det innebära att till exempel öka antalet elbilar, hybrider och laddhybrider i fordonsparken.


Stort lycka till

önskar vi Team Strömsunds kommun!

Östersund Winter ECO Rally 2024

  • Fredag 26 januari: Start på Stortorget i Östersund klockan 9.00.
  • Lördag 27 januari: Start på Stortorget i Östersund klockan 9.00. Delsträcka i Strömsunds kommun och genom Åskälens vindkraftpark. Stopp för lunch i Gåxsjö.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: