Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Efter cyberattacken mot ekonomisystemet: Integrationer fungerar igen – betalningar på väg

Vi utropar ett hurra och konstaterar att alla nödvändiga integrationer nu är återställda. Sent i fredags fick vår ekonomienhet iväg första betalfilen. Det innebär att de leverantörer vars fakturor varit förfallna längst kommer att få sina betalningar under dagen. Vi fortsätter nu arbetet med att få iväg fler betalningar. Vi vill återigen tacka för visad förståelse!

– På grund av risk för överbelastning kunde inte alla filer skickas samtidigt, men vi har nu fått bekräftelse på att kopplingen återigen fungerar och de första leverantörerna kommer att få sina pengar nu idag, säger ekonomichefen Niclas Liljefjäll.

Fler filer ska föras över

Ekonomienheten kommer att utföra kvalitetskontroller för att säkerställa att allt fungerar som det ska med betalningarna.

Under måndagen kommer alla kvarvarande filer att läsas över till ekonomisystemet, bedömningen är att vi under veckan kommer att ha betalat merparten av alla försenade leverantörsfakturor.

 

Vi vill återigen rikta ett stort tack

för visad förståelse!

Bakgrund: Detta har hänt

  • Den leverantör som tillhandahåller kommunens ekonomisystem utsattes den 22 november för en cyberattack. Det har medfört att vi sedan dess inte kommit åt systemet och kunnat hantera fakturor och betalningar.
  • Ekonomienheten påbörjade omgående arbetet med att hitta alternativa lösningar och ökade sin beredskap för att hantera vissa betalningar manuellt. Koncernledningen har haft regelbundna avstämningsmöten för att följa och hantera utvecklingen och dess konsekvenser.
  • Det finns säkerhetskopior på all information, så leverantören kan återställa hela ekonomisystemet.
  • Enligt de besked vi fått från leverantören har inga känsliga personuppgifter läckt ut i samband med cyberattacken, men kommunen har anmält incidenten till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: