Lyssna på sidan Lyssna

Ljudstolpen och skylten är placerad vid Granbacken i Strömsund. Foto: Ing-Marie Fjällberg

Publicerad:

Samisk kulturdag och invigning av ljudstolpe och skylt på Granbacken

Tisdagen den 23 maj ingvigdes ljudstolpen och skylten om samernas åtta årstider på Granbacken i Strömsund. Efter bandklippning och information bjöds boende och besökare på nykokt kaffe och kaka.

Elden sprakade gott i torvkåtan på Granbacken i Strömsund under gårdagen när det var samisk kulturdag och invigning. Det sydsamiska språket både pratades och hördes, då besökare och personal samtalade på sitt modersmål.

Synliggöra och informera

Aanna Johansson Larsson, kommunens samiska samordnare, berättade om varför ljudstolpen och skylten placerats vid torvkåtan.

– Strömsund är en samisk förvaltningskommun, vi har skyldigheter att synliggöra det samiska språket och att informera, till exempel med en skylt om samernas kultur och språk, sa hon.

Samernas åtta årstider

Det var den samiska samrådsgruppen som kom på att temat för ljudstolpe och skylt skulle vara åtta årstider. Informationen i ljudstolpen är inläst på sydsamiska och svenska av Anne Laila Buljo Åhrén.


Bredvid ljudstolpen finns en vacker ”Åtta årstiders-skylt” som konstnären Ulla Granqvist i Österåsen har designat. I mitten av skylten står en lemniskata, det är en evighetssymbol som också visar samernas åtta årstider. Namnet på varje årstid står på både svenska och sydsamiska. Från mitten av skylten sträcker sig solens strålar över alla årstiderna.

Bandklippning och kaffe

Vid själva invigningen klipptes ett band i de samiska färgerna av – bandet var knutet mellan ljudstolpen, skylten och torvkåtan. Efteråt kokade Marianne Rensberg kaffe i torvkåtan som de boende på Granbacken fick avnjuta tillsammans med chokladkladdkaka och muffins. Dagen till ära sken solen, även om vinden var lite uppfriskande kall emellanåt.

Så lyssnar du till ljudspåren på ljudstolpen

Det finns två ljudspår på ljudstolpen, ett på sydsamiska och ett på svenska.

  • Tryck lätt på en knapp och välj vilket spår du önskar lyssna till. För att du enkelt ska förstå vart du trycker finns en informationsplatta med text på både svenska och sydsamiska.

På informationsplattan syns också en samisk sol, designad av kommunens samiska samrådsgrupp.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: