Lyssna på sidan Lyssna

Författaren Sven Olov Karlsson får årets Hedenvindplakett. Foto: Moa Karlberg

Pressmeddelande • Publicerad:

De får motta 2023 års Hedenvindplakett och stipendier

Sven Olov Karlsson tilldelas 2023 års Hedenvindplakett. Kulturstipendiet går till Karin Wöyer Amcoff och ledarstipendierna till Anki Henriksson, David Roos och Jonas Strömstedt. Det har barn-, kultur- och utbildningsnämnden beslutat.

Sven Olov Karlsson, född 1971 i Norberg, är författare, kritiker och journalist. Han romandebuterade med Italienaren 2003, och har sedan dess givit ut ytterligare böcker. Bland annat novellsamlingen Västmanland samt Brandvakten.

Sven Olov får årets Hedenvindplakett

Efter nominering från Hedenvindsällskapet får han nu plaketten med motiveringen:

”Sven Olov Karlsson har med berättarglädje, iakttagelseförmåga, ömhet och realism skildrat ett liten ort i Västmanland och dess invånare. Med spänning, fantasi och mycket humor skildras livet för några av dem som bor och verkar i ett litet samhälle på ett igenkännande sätt. Barndomens upplevelser av glädje och skräck leder fram till de vuxnas beteenden, som tvingar varandra i en ödesdans de inte kan undvika”.

Karin är årets kulturstipendiat

Utmärkelsen ska stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden.

Motivering: Karin Wöyer Amcoff, Strömsund

”Sen första dagen denna kvinna flyttade till Strömsund har det hänt mycket på kulturfronten. Hon har många bollar i luften, anordnat musikaftnar nere på hembygdsgården. Karins Veranda, påskkärringdanser och Bubbelkvällar för kvinnor och alla dessa teaterföreställningar som vi i Strömsund haft möjlighet att gå på och allt annat hon engagerat sig i. Allt hon gjort för Strömsunds kultursida är helt fantastiskt. Hon är en eldsjäl för kulturen så därför tycker jag att hon är värd årets kulturstipendium”.

Anki, David och Jonas är årets ledarstipendiater

Utmärkelsen delas ut till ledare som är skrivna i kommunen och som gjort framstående frivilligt arbete inom ideell förening eller organisation.

Motivering: Anki Henriksson, IFK Strömsund handboll och fotboll

”Denna kvinna har i många år jobbat ideellt för IFK Strömsund som tränare inom både fotboll och handboll. Hon har engagemang och peppar ungdomarna med sitt positiva och brinnande intresse för idrotten. Hon ställer upp i ur och skur. På senare år är hon också med i Dunderkommittén som anordnar Dundermarknaden. Hon jobbar för att många aktiviteter ska vara just för ungdomar. En ideell kraft som jag tycker ska uppmärksammas i Strömsund”.

Motivering David Roos och Jonas Strömstedt, Hammerdals IF fotboll

”För sina insatser de senaste åren inom fotbollen i Hammerdal för pojkar födda 2010, som fått lära sig minst lika mycket värdegrund och att vara en god lagkamrat som själva sporten fotboll. I vått och torrt vecka efter vecka har dom de senaste åren möjliggjort för tjejer och grabbar att få spela boll”.

Många duktiga ledare

– Det är väldigt roligt att vi har så många duktiga och engagerade ledare inom kultur och idrott. Det var många nominerade i år till båda stipendierna och det är fantastiskt att läsa om allt fint arbete som görs ute i hela kommunen. Ideella krafter är viktiga för vårt samhälle och särskilt för föreningslivet och det är hedervärt att få uppmärksamma dessa genom att dela ut kommunens stipendier, säger Sara Kjellsdotter, (S), ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden.

 

Stipendierna delas ut under nationaldagsfirandet på Strömsunds hembygdsgård och Hedenvindplaketten i september.

 

Mer information

Sara Kjellsdotter, nämndsordförande, 0670-167 03

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: