Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Fina samtal under samisk språk- och kulturdag i Gäddede

Onsdagen den 29 mars arrangerades en samisk språk- och kulturdag på Forsgården i Gäddede. Det blev fina samtal och god mat och de medverkande i Saemieh-gruppen fick titta på en inspelning från den samiska gudstjänsten i Ströms kyrka på Samefolkets dag den 6 februari.

Strömsunds kommun är en samisk förvaltningskommun, där äldreomsorgen omfattas av minoritetsspråklagstiftningen som, i korta drag, innebär att äldreomsorgen ska ske helt eller delvis på samiska för den som ansökt om det.

Uppskattat arrangemang

Onsdagen den 29 mars arrangerades en samisk språk- och kulturdag på trygghetsboendet Forsgården i Gäddede. Så här berättar kommunens samiska samordnare Aanna Johansson Larsson om den uppskattade dagen.

 

”Det var längesen vi träffades, så vi hade mycket att prata om under kaffestunden då vi också smaskade på gaahkoe (samiskt bröd) med gott pålägg från Tjeedtege, som vi också hade beställt lunchen ifrån. Den fantastiska lunchen som Kikki Stenvall lagat bestod av renskav, potatis, lingonsylt, sallad och smörgås. Till detta bjöds också alla boende och personal på Forsgården in. Till efterrätt fick vi vaniljglass och varma hjortron!

 

Vi som var med på Saemieh-gruppen innan lunchen tittade på den samiska gudstjänsten från Samefolkets dag i Ströms kyrka. Vi pratade om olika samiska platser, om dåtid och framtid och självklart om Åanghkerenjeeruve (Ankarede) – midsommartiden kommer ju snart. Deltagarna ställde frågor om årets samiska senior-resa – vart ska vi åka och när blir det av? Det är en uppskattad händelse som många ser fram emot”.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: