Lyssna på sidan Lyssna

Pressmeddelande • Publicerad:

Klimatvecka med matsvinnstävling mellan grundskolor

Under vecka tolv lyfter kommunen miljö- och klimatfrågorna lite extra under en Klimatvecka i samband med Earth hour den 25 mars. Under veckan går även startskottet för årets matsvinnstävling mellan grundskolorna.

Grevåkerskolan, Kyrktåsjö skola och Jormskolan är tidigare års vinnare i kommunens matsvinnstävling. Syftet med tävlingen är att öka förståelsen för varför det är viktigt att inte slänga så mycket mat – både i skolan och hemma. Årets mätning sker vecka 12 eller 13, i samband med kommunens Klimatvecka och Earth hour.

Alla tävlar på lika villkor

I snitt slänger eleverna i grundskolan 289 kilo mat per månad. Under tävlingen mäts tallrikssvinnet per elev, alltså tävlar alla grundskolor på lika villkor oavsett om skolan är liten eller stor.

 

– Eleverna tycker att matsvinnstävlingen är riktigt rolig och den ger oss möjlighet att sätta fokus på en angelägen fråga för både miljö och plånbok. Vi vill öka deras medvetenhet kring mat och varför man ska slänga så lite som möjligt. Vår förhoppning är att eleverna blir förebilder även hemma och inspirerar resten av familjen till goda vanor, säger kostchefen Jörgen Jönsson.

Festlig svinnmästarlunch till vinnande skola

Förstapriset är en svinnmästarlunch för hela skolan under vårterminen, där några av kommunens politiker och tjänstepersoner agerar servitörer. Samtliga grundskolor får diplom och samma goda lunch denna dag för att fira elevernas goda insatser.

Ständigt arbete för att minska svinnet

Kostenhetens arbete med att minska matsvinnet och servera så klimatsmarta rätter som möjligt är viktigt. Med dagens ökande livsmedelspriser tas några av de dyraste livsmedlen bort vilket gynnar mer klimatsmarta maträtter.

– Vi arbetar ständigt för att minska svinnet i våra olika verksamheter, ta vara på rester och utifrån dem skapa nya rätter. Vi använder också ett digitalt kostdataprogram som beräknar portionernas storlek och näringsinnehåll, säger Jörgen Jönsson.

 

Finessen med det är att köken ska registrera just det antal portioner som behöver lagas för dagen, och på det sättet inte göra för mycket mat på grund av till exempel skollov eller många sjuka barn.

 

Mer information
Jörgen Jönsson, kostchef, 072-530 16 09

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: