Lyssna på sidan Lyssna

Lars Einar Jillker i Ströms kyrka i samband med den samiska gudstjänsten där han fick motta sitt stipendium. Från vänster prisutdelaren Aanna Johansson Larsson, samisk samordnare i Strömsunds kommun, Ludmilla Josefovna Jillker, Lars Einar Jillker, Ann-Christin Åhrén och kyrkoherde Elisabeth Björklund. Foto: Hans-Erik Jansson.

Publicerad:

Lars Einar Jillker mottog samiskt stipendium på Samefolkets dag

På Samefolkets dag den 6 februari fick Lars Einar Jillker ta emot ett stipendium för sin kunskap och hantverkskonst med tenntråd som bidrar till att hålla det sydsamiska kulturarvet levande.

Lars Einar Jillker, med rötter i Frostviken där han även har sin hantverkslokal, fick motta stipendiet från Strömsunds samiska förvaltningskommun under en samisk gudstjänst i Ströms kyrka den 6 februari. Utdelare var Aanna Johansson Larsson, samisk samordnare. Stipendiet ska stödja och uppmuntra verksamhet inom samiskt språk och kultur inom sydsamiskt område.

Motivering till pristagaren

Motiveringen från kommunens samiska samrådsgrupp var följande:
”Lars Einar Jillker är en kreativ och uppfinningsrik person med en stark förankring i den sydsamiska kulturen och traditionen. Lars Einar har byggt upp sin hantverkslokal i Gussvattnet, Frostviken, där han spinner tenntråd av hög kvalité på ett modernt sätt, till alla samiska slöjdares glädje. Med Jillkers tenntråd skapas samiska armband, väskor, smycken och självklart sys barmkläden och bälten till kolten med den.


Genom Lars Einar Jillkers stora kunskap och respekt för traditionen hålls det sydsamiska kulturarvet inte bara levande, det lever vidare och får en naturlig plats i nuet. Lars Einar Jillkers tenntråd är mycket uppskattad i många sammanhang och konstellationer”.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: