Lyssna på sidan Lyssna
Personer på kyrkogård.

Besök i Timrå kyrka.

Publicerad:

Trivsam samisk seniorresa till Sjädtavaellie

Under några dagar i juni samlades de samiska förvaltningskommunerna och dess seniorer för en efterlängtad resa. Detta efter två års uppehåll på grund av pandemin. I år bar det av till Sjädtavaellie, Sundsvall, där samisk närvaro inte är något nytt.

Så här berättar Aanna Johansson Larsson, samisk samordnare i Strömsunds kommun, om seniorresan.


”Vi har lyssnat på Birger Nordin som också visade samisk slöjd samt Ann-Kristin Solsten som berättade om Sjädtavaellie genom tiden genom projektet Baalka. Resenärerna fick också möjlighet att lyssna på en inspelning med Lars Larsson Kråik, både på sydsamiska och på svenska. Första kvällen hade vi besök av sameföreningen i Sjädtavaellie och de berättade om sin verksamhet.


Dagen därpå besökte vi Norra berget och fick en guidad tur till samiska vistet samt samiska rummet på muséet. Innan vi åkte vidare till Timrå kyrka åt vi lunch på Grankotten och lyssnade på Ulf som berättade om föreningen och muséet.

Goda bakverk på Alnö

När vi kom fram till Timrå kyrka, blev vi väl mottagna av vår bokade guide som berättade om giftermål och dop som förekommit. Vi hade även turen att få se den samiska brudkronan som använts vid de samiska bröllopen. Sen var det dags för en kaffetår med fantastiskt gott fika ute på Alnö hos Virriga bakverk innan vi åter vände bussarna till hotellet. Under middagen underhölls seniorerna av Praedtieh som hade skapat ett musik-quizz.


Vacker utsikt och gott fika på Alnö.

Nästan 80 deltagare

Efter frukost sista dagen samlades vi alla för ett gemensamt foto utanför hotellet innan vi alla åkte till Staare, Östersund, och besökte Gaaltije och dess utställningar samt butik. Jerker Bexelius följde med oss och berättade vidare om stiftelsen Gaaltije under lunchen innan vi alla styrde kosan hemöver igen.


Vi ser fram emot nästa års senior-resa och hoppas att så många som möjligt vill hänga med då också. I år var vi 94 personer föranmälda, men vi var närmare 80 som reste iväg.


Utsikt över skog.

Utsikten från hotellet i Sundsvall var storslagen.

Man föreläser.

Deltagarna fick lyssna på en föreläsning.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: