Lyssna på sidan Lyssna

Pressmeddelande • Publicerad:

Jormskolan vinnare i årets matsvinnstävling

Ett gram per portion. Så lite mat slängde eleverna på Jormskolan som därmed är vinnande skola i 2022 års matsvinnstävling. Nu väntar en festlig lunch den 9 juni.
– Alla elever och pedagoger ska ha en stor eloge för det otroligt fina resultatet i årets tävling, säger kostchefen Jörgen Jönsson.

För tredje året anordnade Strömsunds kommun under vecka 20 en matsvinnstävling mellan grundskolorna. Syftet är att öka förståelsen och på ett roligt sätt sätta fokus på en viktig fråga för både plånbok och miljö. Resultatet i årets tävling är det bästa någonsin och vinnande skola är Jormskolan, där eleverna bara slängde ett gram mat per portion under veckan.

”Det känns fantastiskt”

Anna Jonasson är lärare på Jormskolan och mycket stolt över segern och eleverna.

– De är alltid duktiga på att slänga så lite som möjligt, under tävlingsveckan var de extra noga med att äta upp all mat. Vi pratade om matsvinn och budskapet verkar ha gått fram. Det känns fantastiskt att vi vann, säger hon.

Finns ett stort engagemang

Kostchefen vill ge samtliga elever, pedagoger och övrig personal en stor eloge för det fina resultatet som presterats i årets tävling:

– Eleverna har verkligen visat att det går att påverka svinnet, det är otroligt positivt! Vi ser också att de två tidigare segrarna är kvar bland topp tre och det är riktigt kul att ”takterna” sitter i. Det visar att det finns ett stort engagemang i skolorna för arbetet med miljön, säger Jörgen Jönsson.

Nobellunch på Jormskolan 9 juni

Eleverna på Jormskolan kommer nu att få fira sin seger under en festlig Nobellunch den 9 juni. Då kommer några av kommunens politiker och tjänstepersoner att agera servitörer. Köket serverar kycklinglårfilé med bearnaisesås och ugnstekt potatis, desserten blir en överraskning. Alla grundskolor kommer att servera samma goda lunch denna dag då allas insatser är lika värdefulla när det gäller att minska matsvinnet.


Mer information
Jörgen Jönsson, kostchef, 072-530 16 09
Anna Jonasson, lärare, 072-205 66 07

Resultat matsvinnstävling 2022

  • Jormskolan 1 gram/portion.
  • Grevåkerskolan 2 gram/portion.
  • Kyrktåsjö skola 3 gram/portion.
  • Bredgårdsskolan 5 gram/portion.
  • Frostviksskolan 9 gram/portion.
  • Vattudalsskolan, Hedenvindskolan och Centralskolan 10 gram/portion.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: