Lyssna på sidan Lyssna
Två kvinnor på elcykel.

Jenny Lundberg och Michelle Wennstig på två av de elcyklar som personalen inom hemtjänsten har möjlighet att använda.

Publicerad:

Hemtjänsten alltid redo på sina elcyklar – får bra betyg i brukarundersökning

Socialstyrelsens årliga undersökning visar att en stor majoritet av de som har hemtjänst är mycket nöjda. De är också nöjda med hur personalen utför sina arbetsuppgifter. Numera använder många av medarbetarna elcyklar för att ta sig mellan uppdragen.
– Brukarna tycker det är kul och blir överraskade, speciellt om man dyker upp i Ulriksfors med elcykel, säger Jenny Lundberg och Michelle Wennstig och skrattar.

Kommunens vård- och omsorgspersonal har ett av Sveriges viktigaste jobb! Undersköterskor lyser upp i många människors hem och får livet att fungera. Varje dag utför de insatser som gör skillnad och som kan bidra till att de som får insatsen kan bo kvar hemma.

Mycket nöjda

Socialstyrelsens undersökning visar att en stor majoritet av de som har hemtjänst är mycket nöjda med hemtjänsten och hur personal utför sina arbetsuppgifter. Resultatet ligger stadigt runt 90 procent över tid när de äldre själva tycker till.


– Vi vet att vår personal gör ett fantastiskt arbete. Det är glädjande att det visar sig i resultaten år för år. Jag hoppas att det kan inspirera fler att söka sig till yrken inom vård och omsorg, säger förvaltningschef Gudrun Öjbrandt.

Populära elcyklar

Ett trevligt inslag i verksamheten, som blivit uppskattat bland både brukare och personal, är vård- och socialförvaltningens satsning på elcyklar. Sedan flera år tillbaka finns elcyklar inom alla hemtjänstområden. Personalgruppen på Sydvästra har tillgång till sex cyklar och ser flera fördelar med att ta sig på två hjul till vårdtagarna.


– Det är bara positivt; miljön, inga utsläpp och inget buller. Man blir piggare då pulsen ökar och ger bättre syresättning i hela kroppen vilket ökar koncentrationen, säger Jenny Lundberg och Michelle Wennstig.

Flitigt använda

När det är fint väder och tidsplaneringen håller används cyklarna dagligen av personalen. Oftast vid hembesök i närområdet, allt från två till tio kilometer. Men om det finns tid i schemat kan det bli upp till 15 kilometer.

 

– Elcyklarna är lätta att använda och det är ekonomiskt. Satsningen ger även frihet samt personalvård i jobbet, säger Veronica Sjögren Olofsson, distriktschef äldreomsorg.

Som undersköterska är du armar och ben till dem som har svårt att röra sig. Snacka om #sverigesviktigastejobb! Här kan du läsa mer om våra lediga jobb inom vård och omsorg.

Till lediga jobb

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: