Lyssna på sidan Lyssna
Porträtt: Elin Anna Labba.

Elin Anna Labba prisas för sitt författarskap. Foto: Sara Lansgren

Pressmeddelande • Publicerad:

De får Hedenvindplaketten och 2022 års stipendier

Elin Anna Labba är årets mottagare av Hedenvindplaketten. Årets kulturstipendier går till Hanna Nutti och Theodor Wiberg Eriksson och ledarstipendierna till Helen Löfgren Larsson och Rickard Harrysson. Det har barn-, kultur- och utbildningsnämnden beslutat.

Elin Anna Labba är journalist och författare bosatt i Jokkmokk. Hon debuterade år 2020 med Herrarna satte oss hit: om tvångsförflyttningarna i Sverige. Med debutromanen vann hon samma år Augustpriset i kategorin fackböcker. Nu tilldelas hon 2022 års Hedenvindplakett.

Hedenvindplaketten, motivering

”Elin Anna Labba har, i Herrarna satte oss hit, med ett poetiskt och ömsint språk skildrat de drabbades upplevelser av tvångsförflyttningarna och låtit de ohörda komma till tals genom sina vittnesmål om händelser och förluster som påverkat släkter och bygder i generationer”.

Årets kulturstipendiater

Utmärkelsen ska stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. Så här lyder årets motiveringar:

Hanna Nutti, sångerska, låtskrivare och artist, Grenås:

”Med sin fantastiska sångröst och musikglädje bidrar hon till att musikvärlden blir rikare. Hanna lever och verkar i Strömsunds kommun, och möjligen är det en del av kommunen som inspirerar henne till kreativitet. Under senaste året har hon släppt ny musik, ett album. När möjligheten ges ställer hon gärna upp för liveframträdande. Hennes musik är på engelska, svenska och med samiska inslag. Om du inte lyssnat, så gör det och njut!”

Theodor Wiberg Eriksson, organist, Stamsele:

”En talangfull organist, som söker perfektion i musiken och nu går vidare till Nordiska Musikgymnasiet för att fortsätta förkovra sig inom sitt område”.

Årets ledarstipendiater

Utmärkelsen delas ut till ledare som är skrivna i kommunen och som gjort framstående frivilligt arbete inom ideell förening eller organisation. Så här lyder årets motiveringar:

Helen Löfgren Larsson:

”Helen har varit ledare i Hammerdals IF sedan tidigt 1990-tal. Hon har varit engagerad inom fotbollen, men i synnerhet inom gymnastiken där hon varit verksam som ledare i över 20 år. Utöver att vara aktivitetsledare under samma period har hon också varit organisationsledare och innehaft rollen som ordförande i gymnastiksektionen i två decennier. Helens betydelse för gymnastik och folkhälsa i Hammerdal kan därför inte förringas. Hon är lika engagerad då som nu och ställer alltid upp när det behövs i föreningen, oavsett om det gäller idrottsaktiviteter eller att ta emot inträden till Joelmässan på sommaren eller exempelvis att skotta sporthallens tak en snöig vinter. Helen är en klippa!”.

Rickard Harrysson:

”Rickard har drivit på och gjort Norråker till det draghunds-Mecka som det är idag. Med tävlingsdeltagare från Europa så har Beaver Trap Trail, BTT, vuxit till en tradition i övre Tåsjödalen, med marknad och målgång på finaldagen. Ett stort arbete görs i samband med detta av Rickard med miltals av ledpreparering och hårt arbete”.


– Efter flera år med pandemi då vi inte kunnat ta del av varken kultur eller idrott på samma sätt som tidigare har det blivit tydligt hur viktigt det är för den allmänna folkhälsan med upplevelser av det slaget. Därför känns det extra fint att få uppmärksamma dessa personer, säger Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden.


Mer information

Lena Johansson, nämndsordförande, 0670-169 48

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: