| Press

Strömsundshjärtat


VISIT STRÖMSUND


Lyssna på sidan Lyssna

Rörströms Hembygdsförening

Rörström • Område: Hoting/Tåsjö

Kategori: Vandring, Övriga sevärdheter

Rörström ligger mellan Hoting och Dorotea efter vildmarksvägen. Byn ligger vackert belägen vid Rörströmsälven med historisk flottarbrygga. Hembygdsgården Furuberg är belägen mitt i byn. Här finns också bagarstuga för uthyrning.

För att ta fram historia Rörström, har det de senaste åren gjorts vandringar till olika platser, med mål att bevara och föra den vidare. Detta har utmynnat i ett häfte och uppsättning av skyltar, som presenterar de olika platserna.

Häftet finns till försäljning hos föreningen.

Tips på platser att besöka:

  • Löjkoms Fäbod: Den nyttjades förr av byns bönder. Bostugan restaurerades 1989 och är nu ett fint utflyktsmål för alla. Hit tar man sig med bil och till fots. Skyltning från 45:an, strax norr om Hoting.
  • Flottarbryggan: Vid älven finns gamla flottarbryggan bevarad. När flottningen upphörde överläts bryggan 1988 av SCA, till Hembygdsföreningen, liksom de tillhörande magasinen. Området runt om är privat mark, så visa hänsyn!
  • Rörströms älven: Hela sjösystemet, från Ormsjödammen till Sundsjön ca 3 mil, erbjuder ett fantastiskt bad- och båtliv. Hela sträckan är perfekt för oförglömlig kanotupplevelse! Föreningen har framtagen sjökarta till försäljning.
  • Ytterligare ur vår historia: År 1907 bildade arbetarna i en koja på Lunne skog, en fackförening. Avtalet som godtogs ansen vara det första kollektivavtalet inom skogsbruket i Sverige. Även flottningsarbetarna stred för bättre förhållanden. En strejk utbröt på en holme i Rörströmsälven. Den bär fortfarande namnet "Strejkholmen"
  • För den fiskeintresserade finns Rojkatjärnen med Put and take-fiske.

Vägbeskrivning: inne i byn från 45:an, vänster mot Bellvik - ca 150 m

Fiskekort kan lösas på plats via iFiske eller Swish. Grillkåta, bord och brygga finns. Bellvik-Rörström FVOF är ansvarig förening.

 

Varmt välkomna att upptäcka Rörström!

Övrig information

Kontaktinformation/bokning

Karin Björn 070- 626 20 72, Gun Näslund 070- 612 56 31

furuberg@hotmail.com
www.facebook.com/rorstrom.hembygd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Faciliteter och service

Djur tillåtna

 

Information om tillgänglighet

Ingen uppgift.

Löjkoms fäbod

Löjkoms fäbod

Historiska vandringar

Rörströmssjön

Flottarbrygga

Strejkholmen

Strejkholmen

Hembygdsgården

Kontakta oss

Senast ändrad/granskad: