| Press

Strömsundshjärtat


VISIT STRÖMSUND


Lyssna på sidan Lyssna

Ströms kyrka

Prästgatan 2, Strömsund • Område: Strömsund

Kategori: Kyrkor

På 1300-talet byggdes den nuvarande kyrkan som var belägen vid sjön ett stycke nedanför den nuvarande kyrkan. Den revs slutgiltigt 1885. Den nuvarande kyrkan som invigdes 1847 ligger i tätorten Strömsund.

Den byggdes under ledning av byggmästare J.A. Lindstein och fältjägaren Olof Storm utförde praktiskt taget allt inredningsarbete. Från den gamla kyrkan finns bevarat bl a ett altarskåp från 1400-1500 talet samt en större altaruppsats tillverkad år 1759 av Jon Göransson-Westman från Västertåsjö. På locket till dopfunten, gjord av Gusta-marmor, finns en blid av gamla kyrkan.

 

I samband med en restaurering 1928 målades altartavlan ”Jesus på förklaringsberget” av konstnären Bengt Hamrén. För den övriga utsmyckningen svarade konstnären Paul Jonzé.

 

Kyrkan genomgick en omfattande restaurering 1970 varvid bakersta bänkarna togs bort för att ge utrymme för förrättningsrum, toaletter och kapprum. 

 

En ny kyrkorgel med 256 stämmor byggdes 1973 av Olof Hammarberg, Göteborg. Kororgeln har 6 stämmor och är byggd av Robert Gustavsson, Härnösand.

Övrig information

Kontaktinformation/bokning

Pastorsexpedition 0670-101 18


Webb: www.kyrktorget.se/stroms-alanas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Faciliteter och service

Bussparkering

 

Information om tillgänglighet

Ingen uppgift.

Klicka för att se större bild.

Kontakta oss

Senast ändrad/granskad: