| Press

Strömsundshjärtat


VISIT STRÖMSUND


Lyssna på sidan Lyssna

Domprosten

Stekenjokk • Område: Frostviken, Vildmarksvägen

Kategori: Vandring

Domprosten ligger i naturreservatet Skåarnja, som är ett fågelskyddsområde, viktigt för flera sällsynta fågelarters häckning. Därför är det tillträdesförbud 10 juni till 10 juli.

Domprosten ligger vid Stekenjokk, (jokk är samiska och betyder vattendrag) som är ett renbetesland. Det är kalvningsområde för norra Jämtlands och södra Lapplands samebyar. I området fanns förra året elva fjällrävenlyor och sju valpkullar. Naturvårdsenheten vid länsstyrelsen i Jämtlands län ansvarar för tillsyn och utfodring.


Vid Domprostens topp har du en storslagen utsikt över kalfjället. Västerut ser du sjön Raurenjaure och lite mer åt sydväst ser du Sipmeke med högsta punkten i Norge på 1.423 möh. I nordväst ser du toppen Muretjakke 1.206 möh. Den ligger i skärningen Norge/Sverige och Lappland/ Jämtland. Närmare nordväst ser du resterna efter Stekenjokkgruvan. Österut ligger byn Klimpfjäll och i sydost ser du Borgafjällen.

Om vandringen

Start: Parkering vid leden mot Raurenjaure. Domprosten rakt österut.


Svårighet: Lätt vandring på kalfjället. Barnvänligt möjlig från ca. 4 år.


Stämpel: På toppen vid röset finner du det blåmålade ledkrysset med stämpeln. 


Höjd: 1.014 meter.

Vägen hit via Vildmarksvägen

Du färdas hit via Vildmarksvägen som fortsätter över Stekenjokk. Den är en av Sveriges högst belägna vägar med högsta punkt 876 möh. Vägen är stängd från 15 oktober till 6 juni på grund av de stora snömängderna.


Vägen var klar 1969 för transporter till och från Stekenjokks koppargruva som hade gruvbrytning mellan åren 1976 till 1988. Väderstationen vid Stekenjokk har svenskt medelvindsrekord på 47,8 m/s och byvind på 56 m/s.


Andra besöksmål i närheten är Gaustafallet, Bjurälven och Korallgrottan.

Övrig information

Kontaktinformation/bokning

Gäddede turistinformation 0672-41 67 30

 

Faciliteter och service

Ingen uppgift.

 

Information om tillgänglighet

Ingen uppgift.

Stämpeln finns vid det blå krysset.

Kontakta oss

Senast ändrad/granskad: