| Press

Strömsundshjärtat


VISIT STRÖMSUND


Lyssna på sidan Lyssna

Lillfjället

Blåsjöfjället • Område: Frostviken, Vildmarksvägen

Kategori: Vandring

En liten topp med storslagen utsikt åt alla håll. Vandringen tar ungefär två timmar och är cirka tre kilometer.

På toppen av Lillfjället finns en tjärn, Finnkruhögtjärn, och det blåmålade ledkrysset med stämpeln är fäst på det vindskydd som finns vid tjärnen.


Tjärnens namn har sin grund i den samiska kulturen. Men ordet ”krui” avses rengärde och ordet ”finn” är en gammal nordisk benämning på same. Du kan läsa mer i Levi Johanssons bok ”Bebyggelse och folkliv i det gamla Frostviken” och Svenska samernas riksförbunds skrift ”Vem är same?”.

Om vandringen

Start: Från parkeringen på Blåsjöfjället finns en gemensam skoter- och vandringsled som du följer mot Silesjaure. Efter cirka två kilometer kommer du fram till en korsning där leden mot Jorm viker av åt vänster. Följ leden cirka 500 meter, därefter håller du höger. Uppe på höjderna efter cirka 500 meter ser du tjärnen och vindskyddet.


Svårighet: Lätt/medel, du behöver som vuxen med normalkondition cirka två timmar för turen. Lämplig även för barn som har prövat på att fjällvandra. Cirka 3 kilometers vandring.


Stämpel: På toppen av Lillfjället finner du en tjärn, Finnkruhögtjärn, och det blåmålade ledkrysset med stämpeln är fäst på det vindskydd som finns vid tjärnen.


Höjd: 681 meter.

Övrig information

Kontaktinformation/bokning

Gäddede turistinformation 0672-41 67 30

 

Faciliteter och service

Ingen uppgift.

 

Information om tillgänglighet

Ingen uppgift.

Stämpeln finns vid vindskyddet.

Kontakta oss

Senast ändrad/granskad: