På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


| Press

Strömsundshjärtat

UPPTÄCK STRÖMSUND

Hällingsåfallet

Hällingsåfallet • Område: Frostviken

Kategori: Vandring, Vattenfall

Hällingsåfallet är ett av landets högsta vattenfall som faller ned i Sveriges längsta kanjon. Fallet forsar ner i en 40 meter djup ravin och trycks sedan ut i en smal kanjon. Vi rekommenderar dig att besöka just Hällingsåfallet. Platsen är mycket ovanlig. Du kommer kanske att få se både trollskog och små regnbågar i dimman.

Efter 800 meter vidgar sig sprickan och vattnet sprids ut i en mer lugnare flodfåra som sträcker sig tre kilometer till sitt utflöde i sjön Hetögeln.

Tillgängligt för besökare

För de som bara vill se fallet finns parkering, torrdass och en bred och spångad väg vid och fram till vattenfallet. Härifrån kan även rullstolsburna ta sig hela vägen fram till fallet och över träbron som går över vattenfallet. För den som har med sig picknickkorgen finns en eldplats med bord och en raststuga.


På sommaren bildas det vid solsken en regnbåge i vattenfallet. På grund av den höga luftfuktigheten runt vattenfallet växer här sällsynta lavar och mossor i ravinsluttningarna kring fallet. Här är en av få ställen man se de rödlistade arterna dvärjbulav, kopparmikromossa och spindelmossa. Även de ovanliga och rödlistade svamparterna gränsticka och gullmurkling växer runt fallet.


För de fågelintresserade häckar rödbenad ormvråk och stenfalk i skrevorna som finns i branterna ner mot flodfåran. För de som vill utforska skrevorna och hela kanjonen kan man följa en 2,5 kilometer välpreparerad och delvis spångad vandringsled längs med hela ravinen och Hällingsån till vattenfallet.

Vandring på egen hand

Vid Hällingsåfallet finns en fem kilometers vandringstur som startar nedströms vid parkeringen vid Hällingsån och Hällarna. Efter cirka två kilometers vandring finns det en Informationstavla och forsen vid Hällingsån börjar att smalna av. Efter ytterligare någon kilometer så kommer du att kunna se vattenfallet på avstånd.


När du väl är framme vid fallet så passa gärna på att ta en fikapaus vid någon av de bord som finns intill vattenfallet.

  • Var försiktig när du är ute i naturen, det kan vara lätt att halka och göra illa sig. Tänk också på att det är en farlig lekplats så låt inte barnen springa runt och leka nära fallet.

Om naturreservatet

Vi rekommenderar dig att besöka just Hällingsåfallet. Platsen är mycket ovanlig. Du kommer kanske att få se både trollskog och små regnbågar i dimman.


Om du går ut på rampen står du precis ovanför vattenfallet. Uppifrån – uppströms – rinner vattnet sakta och försiktigt. Under dig ryter och dånar Hällingsåfallet. Nedanför fallet fortsätter ån lugnt vidare i sin djupa dal med nästan lodräta stenväggar. En sådan brant och djup dal kallas för kanjon.

40 meter högt

Hällingsån störtar utför ett drygt 40 meter högt fall. Vattnet sprutar ner i Sveriges längsta kanjon. På vintern bildas väldigt spännande och underliga isblock med konstiga former.

Luftfuktigheten är mycket hög. Det ä dimmigt runt fallet. Det finns vissa mossor och lavar som behöver den fuktiga dimman för att växa och leva ett bra liv i närheten av fallet.

En ovanlig miljö

Denna fuktiga plats är ovanlig. Det finns inte kvar många såna här miljöer. Orsaken till det är att vattenkraftsutbyggnader och dammar torrlagt och tystat så många forsar. En liknande plats i Jämtlands län är Tännforsens naturreservat i Åre kommun.

Vandringsleder och rastplatser

Vid parkeringen i slutet av bilvägen finns en rastplats. Här finns ett dass samt information om naturreservatet. En gångväg leder fram till vattenfallet. Här kan du sitta på bänkar vid bord och elda.

En spännande promenad

En dryg kilometer innan man når parkeringen ligger rastplatsen Hällarna. Här finns vindskydd och platser där du kan elda. Det går en brant stig efter ån upp till Hällingsåfallet.


Stigen kan vara jobbig att promenera men ger en fin upplevelse av Hällingsåns kanjon. Vintertid kan det vara svårt att ta sig till reservatet och vattenfallet.

Faktatexten ”Om naturreservatet”: Länsstyrelsen Jämtlands län

Övrig information

Kontaktinformation

Gäddede turistinformation 0672- 105 00


Webb: www.lansstyrelsen.se/jamtland/besoksmal/naturreservat/hallingsafallet.htmllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Faciliteter och service

Eldplats, Rast-/övernattningsstuga, Informationstavla, Rast-/vindskydd, Rastplats, Torrdass

 

Information om tillgänglighet

Parkering, Delvis tillgängligt för rullstolsburna

Regnbågar är en vanlig syn vid Hällingsåfallet, som är en av kommunens mest fotograferade platser.

Föreskrift

Tänk på att det i reser­vatet inte är tillåtet att:

  • förstöra eller skada fast naturföremål eller ytbildning
  • tälta, campa eller göra upp eld (eldning är endast tillåten i iordningsställda eldstäder)
  • skräpa ner med plåt, glas, plast, papper eller annat avfall
  • göra åverkan på levande eller döda träd och buskar samt att plocka eller gräva upp blommor
  • plocka, gräva upp eller på annat sätt skada mossor, lavar och svampar
  • utan länsstyrelsens tillstånd utföra vetenskapliga eller andra undersökningar.

Kontakta oss

Senast ändrad/granskad: 1 september 2020