| Press

Strömsundshjärtat


VISIT STRÖMSUND


Lyssna på sidan Lyssna

Vildmarksvägen – en resa genom ett samiskt kulturlandskap

Stekenjokk • Område: Strömsund, Frostviken

Kategori: Övriga aktiviteter

Vägen slingrar sig genom milsvida skogar, över fjäll och utmed sjöar och tjärnar. Den börjar i Strömsund och letar sig förbi Gäddede, över det vidsträckta fjällmassivet Stekenjokk och vidare ner i Kultsjödalen mot Vilhelmina i Västerbotten.

Naturen längs Vildmarksvägen är lika vild och otämjd som när de första människorna vandrade in för länge sedan. Njut av att färdas genom vildmarken.


På väg norrut från Strömsund åker du igenom Sveriges björntätaste område. Här kan du göra en avstickare till det imponerande Hällingsåfallet. Vattnet störtar ner, cirka 40 meter, i norra Europas längsta vattenfyllda kanjon.


I Gäddede finns det mesta av Frostviken komprimerat i Frostvikens naturinformation som ligger i turistinformationens lokaler. För att ta del av den unika fjällflora som området erbjuder kan du besöka Frostvikens Fjällpark som ligger vid turistinformationen i Gäddede.


Vägen ringlar sig vidare förbi Jormvattnet, Stora Blåsjön, Ankarede med kapell och samisk kyrkstad, fram till Ankarvattnet. Parkeringen här är utgångspunkt för turen till Korallgrottan, Sveriges längsta. I närheten ligger även Bjurälvens naturreservat.


Uppe på Stekenjokk går vägen över kalfjället. Här kan snödrivorna vara sju meter höga när vägen snöröjs i början av juni. Vill du ta en tur på skidor är det inga problem, trots att det är mitt i sommaren.


Den milsvida utsikten är hänförande med fjällets blomsterprakt som inramning. Djurlivet är omfattande efter vägen och det finns möjligheter att se både rovdjur och rovfåglar samt ren. Den 50 mil långa vägen sträcker sig från Strömsund via väg 342 till Gäddede, över fjället vid Stekenjokk in i Västerbotten.

Vägen är öppen mellan 6 juni till 15 oktober

Under vinterhalvåret ligger snön djup på kalfjället. Då är vägen stängd. Från 6 juni till 15 oktober är det möjligt att köra hela Vildmarksvägen.


En del av snön ligger kvar under sommaren. Då kan du ofta se en flock renar som söker svalka på någon snöfläck. Vandra eller åk skidor direkt i anslutning till vägen. Kom i håg att du måste visa hänsyn till växt- och djurliv. Du får exempelvis inte gå nära renarna.

Övrig information

Kontaktinformation

Strömsund turistinformaiton 0670 - 164 00 , Gäddede turistinformation 0672- 41 67 30.

Webb: www.vildmarksvagen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ladda ner broschyr om Vildmarksvägen Öppnas i nytt fönster.

Faciliteter och service

Ingen uppgift.

 

Klicka för att se större bild.

Renvett på fjället

  • Har du hund – håll den kopplad. Renarna tror att hundarna är rovdjur, och ser sin största rädsla – vargen.
  • Gå aldrig rakt emot betande renar, om de står i din tänkta vandringsväg – gå runt dem eller sätt dig ner och betrakta.
  • Kan du se en ren i ögonen är du för nära.
  • Om du råkar hamna mitt i en rendrivning, stanna där du är och sätt dig ner.
  • Du kan alltid fråga någon ur samebyn om aktuella förhållanden.

Kontakta oss

Senast ändrad/granskad: