| Press

Strömsundshjärtat


VISIT STRÖMSUND


Lyssna på sidan Lyssna

Sjufjällsstigen

Ankarede • Område: Frostviken, Vildmarksvägen

Kategori: Vandring

Efter starten i Ankarede passerar du ett par broar och sedan bär det strax uppför i ca 5 km. Eftersom leden är spångad blir motluten inte särskilt betungande.

Längd: 33 km

Start: Ankarede

Slut: Härbergsdalen

Svårighet: Svår

 

När du når höjderna ovanför Ullersjön, så har du en storslagen utsikt med bl.a. Ullersjöklumpen och Rödfjället i blickfånget. Leden fortsätter från Ullersjön till Rödfjället, där man under första halvan av 40-talet bröt krommalm till den svenska industrin. En avstickare ned till kartkordinat x8615 y2700 leder fram till lämningar efter brytningen.

 

När du passerat Rödfjället kommer du fram till sjön Sipmesjaure där samerna i området samlar sina renar för att räkna och märka dem. Samerna har här några stugor och kåtor som de bor i medan arbetet pågår. Du bör absolut avsätta tid för att bestiga Sielkentjakke, Frostvikens högsta fjäll 1314 möh.

 

Det bjuder på en vidunderlig utsikt över ett otal fjäll och sjöar. Kanske en av de vackraste vyer landets fjällvärld har att bjuda. Fjället stupar mycket brant ner mot den 730 m lägre belägna sjön Friningen. Att bestiga toppen tar ca 3 timmar och knappt halva tiden till återfärden.

 

När du fortsätter vandringen går du utefter Sipmesjaure i ca 6 km innan du kommer in i ett fjällpass mellan Mammoken och Sielkentjakke. Du når strax fram till Sielkentjakkstugan där du kan rasta ett tag. Resten av vandringen ner till Härbergsdalen är lättsam. Den går genom en fjälldal med myrar, björk och granskog. Då och då vill du säkert blicka tillbaka och njuta av den tjusiga fjäll-världen du tidigare passerat.

 

Vandringen bjuder på stora möjligheter att studera ett rikt och omväxlande växt- och djurliv. Det finns bl.a. björn, järv och lodjur i området, men möjligheterna är större att du får se älg, ren, örn, fjällvråk men framför allt ripa. För dem som vill kombinera vandringen med fiske rekommenderas Ullersjön och flyar-na väster om Sipmesjaure, men glöm inte att köpa fiskekort.

 

Bra ställen för tält hittar man på höjderna ovanför Ullersjön, vid Sipmesjaure och vid Sielkentjakk-stugan.

 

Övrig information

Kontaktinformation/bokning

Gäddede turistinformation 0672-41 67 30

 

Faciliteter och service

Ingen uppgift.

 

Information om tillgänglighet

Ingen uppgift.

Kartnål som visar vart vandringen går.

Kontakta oss

Senast ändrad/granskad: