På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


| Press

Strömsundshjärtat

UPPTÄCK STRÖMSUND

Lyssna på sidan Lyssna

Mellanskogsstigen

Mellanskogsstigen • Område: Frostviken

Kategori: Vandring

Den första milen är densamma som för Sjufjällsstigen, men när du kommer till Sipmesjaure fortsätter du söderut mot Mellanskogsfjäll.

Längd: 50 km

Start: Ankarede

Slut: Brattli

Svårighet: Svår

 

Uppe vid, det helt otroligt vackra, Balkesbourk finns ett vindskydd där du kan rasta. Därifrån har du bl.a. utsikt över N.Väktarklumpen och Görlestjakke. Här bröt man under början av 40-talet glimmer till den svenska elindustrin.

 

Du kommer att passera en av dessa gruvor på ett par hundra meters avstånd och vi rekommenderar en avstickare dit. Gruvan ligger vid kartkoordinat x7500 y2990. Därifrån lutar det nedåt mot Väktarmon, en av fjällgårdarna i området. Strax nedanför gården rinner Väktarån och vid dess södra strand står ett vindskydd där du kan rasta, innan du börjar vandringen upp emot N. Avardo. En mängd små tjärnar ligger utefter leden på väg mot Blerikfjället.

 

Detta fjäll vaktar över sjöarna Grangen och Bleriken som du passerar innan du tar Stortjärns-klumpen som riktmärke under 4 km vandring. När du tagit dig förbi Holmsjön svänger leden snart till höger och då har du 7-8 km kvar till Brattli. Under denna del av vandringen passerar du en raststuga där du kan vila om ryggsäcken börjar kännas tung. Har du inte ordnat med hämtning i Brattli, så har du ytterligare 3 km kvar att vandra innan du är nere i Gäddede.

 

Går du denna led får du uppleva ett mycket vackert fjällområde med ett rikt och varierande växt- och djurliv. Vill du gå en kortare tur kan du börja vandringen i Väktarmon istället. Du har då Brattli 23 km söderut och Ankarede.

 

Övrig information

Kontaktinformation/bokning

Strömsunds turistinformation 0670-16400

 

Faciliteter och service

Ingen uppgift.

 

Information om tillgänglighet

Ingen uppgift.

Klicka för att se större bild.

Kontakta oss

Senast ändrad/granskad: