| Press

Strömsundshjärtat


VISIT STRÖMSUND


Lyssna på sidan Lyssna

Jougdabergsleden

Jougdabergs naturreservat • Område: Frostviken, Vildmarksvägen

Kategori: Vandring

Leden passerar rakt igenom Jougdabergs naturreservat, som ligger ungefär halvvägs utefter leden.

Längd: 30 km

Start: Brattli

Slut: Blomhöjden

Svårighet: Svår


Här liksom på många andra platser i Frostviken strövar det omkring större och mindre flockar av renar, ha ögonen öppna när du passerar t.ex. Brattlifjället.


På andra sidan av detta fjäll hittar du en raststuga, den ligger på sydvästra sidan av fjället Sitevalle. När du är framme vid denna stuga har du gått ungefär en mil och har ca 4 kilometer kvar till naturreservatet, där det finns ett mindre system av små tjärnar alldeles i början.


När du passerat tjärnarna börjar det att luta nedåt mot gårdarna i Jougdaberg som ligger ca 520 möh. Jougdaberg är ett gammalt fjällhemman som stått tomt i många år.


När du lämnar Jougdaberg, ta riktning på fjället Gakka, vars topp ligger på 892 möh. Du ska dock inte ända upp, utan passerar fjället på ca 800 meters höjd.


Efter Gakka kommer du snart fram till sjön Gakkajaure som ligger på den vänstra sidan av leden. På den högra ligger det en mängd små tjärnar. Detta tjärnsystem sträcker sig fram till Blomhöjdruet, varifrån det endast är ett par kilometer kvar fram till Blomhöjden.


Denna led är rätt brant uppför i början, men lättvandrad när du kommit upp. Här finns mycket ripor och det är otroligt vackert!

 


Övrig information

Kontaktinformation/bokning

Gäddede turistinformation 0672-41 67 30

Webb: www.naturkartan.se/sv/jamtland/jougdadalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Faciliteter och service

Ingen uppgift.

 

Information om tillgänglighet

Ingen uppgift.

Karta

Kontakta oss

Senast ändrad/granskad: