| Press

Strömsundshjärtat


VISIT STRÖMSUND


Lyssna på sidan Lyssna

Hamptjärnsleden

Hamptjärn • Område: Frostviken, Vildmarksvägen

Kategori: Vandring

Hamptjärn ligger uppe på Stekenjokk-massivet, vilket innebär att du startar vandringen på kalfjället (ca 720 möh) och har redan från början utsikt över den underbara fjällvärlden.

Längd: 40 km

Start: Hamptjärn

Slut: Ankarede

Svårighet: Svår

 

Fjällkartan Z1


De första kilometrarna vandrar du lätt på kalfjället som bjuder på storslagna vyer och mängder av växter, fåglar och andra djur att titta på. Nere vid trädgränsen finner du fina platser att rasta vid.


Du vandrar sedan i en vacker dalgång med bl.a. enrisklädda backar. När du fortsätter vandringen har du fjället Raugevardo till höger och Daimanjeppe till vänster. Därefter når du Lill-Raukasjö, som är sammanhängande med Raukasjön genom en bäck.


Här finns det gott om bäver. Tre kilometer norr om Lill-Raukasjö finns det en gammal samisk offersten som är värd ett besök, om du vill utöka turen. Stenen finns utmärkt på fjällkartan. Följ Raukasjös sjösystem under ca en mils vandring.


Från Raukasjö (som ligger 509 möh) går leden fram till Raukaselet. Därifrån bär det sedan uppför i ett par kilometer, utefter ett myrdrag i en mindre dal. Uppe på fjället kommer du till en lågfjällsplatå med lätt kuperad terräng. Sjön Raptejaure ligger som ingångsport till platån. Platån sträcker sig 5-6 kilometer och ligger 620- 660 möh, härifrån är det mycket lättvandrat en lång sträcka. På platån finns det ett rikt djur- och växtliv och du har goda chanser att få se riktigt stora älgar i området. Vid Tjärnbäcken ligger en raststuga där du kan vila om väder och vind inte tillåter att du sitter utomhus. Strax innan stugan är det en ledkorsning. Här tar man vänster och fortsätter bortöver platån ett par kilometer innan det börjar luta nedåt igen.


Du har en vacker utsikt över Daimadalens Naturreservat med alla dess fjäll. När du gått 5-6 kilometer från Tjärnbäcken så har du ungefär lika långt kvar innan du når Ankarede. Stanna till vid någon av de två rastplatserna vid Lejarfallet och njut av dess dån och utsikt. Från fallet och ner till Ankarede är leden delvis spångad.


Slutmålet Ankarede är en gammal samisk kultur- och kyrkplats. Här finns stugor att hyra, ett idylliskt kafé och en service- anläggning med duschar och toaletter. Ankarede är en mycket uppskattad plats av fiskare bl.a. för de två älvarna Lejar- och Ankarälven, som här rinner ihop.


Övrig information

Kontaktinformation/bokning

Gäddede turistinformation 0672-41 67 30

Webb: www.naturkartan.se/sv/jamtland/skaarnja-2 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Faciliteter och service

Ingen uppgift.

 

Information om tillgänglighet

Ingen uppgift.

Karta

Kontakta oss

Senast ändrad/granskad: