På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


| Press

Strömsundshjärtat

UPPTÄCK STRÖMSUND

Lyssna på sidan Lyssna

Bjurälven naturreservat

Bjuräven • Område: Frostviken

Kategori: Vandring

Med en kombination av kalksten, vatten, sand och dalgångens mikroklimat väcker Bjurälvens karstlandskap vår nyfikenhet.

Bjurälvens naturreservat med sitt dramatiska landskap, kraterliknande gropar och den vindlande, delvis underjordiska Bjurälven är därför ett självklart besöksmål bland pärlorna i den svenska naturturismen.


Bjurälven är Skandinaviens största karstlandskap – ett säreget naturreservat. Bjurälven kallas också ”den osynliga älven” eftersom den bitvis rinner under jord. Längs älvfåran har vattnet format slukar, sifoner, doliner, trattar och grottor och längs stigen som leder fram till älven finns en unik flora.


I Bjurälven hittar du Sveriges längsta undervattensgrotta. Hittills är den karterad 1,7 km men arbetet med att utforska grottsystemet fortsätter. På grund av sin unika karaktär utsågs Bjurälven 2014 till Sveriges mest spännande geologiska sevärdhet i Geologiskt Arv.


Från gården i Leipikvattnet till karstområdet är det ca 3 kilometer vandring. Vid karstområdet finns en raststuga. Därifrån kan man sedan välja en slinga på 3 eller 6 kilometer runt området.


Bjurälven rinner över ett ca 3 kilometer långt område med kalkberggrund. Det är vattnets kolsyra som i kontakt med kalken i berggrunden har format naturen i Bjurälven. Ett sådant område kallas för karstområde och detta är Sveriges mest utpräglade karstlandskap.

Bjurälvens karstlandskap utsågs till vinnare i tävlingen Geologiskt arv 2014 i konkurrens med några av Sveriges mest spännande geologiska sevärdheter.


Utgångspunkt: P-plats vid gården vid Leipikvattnet.

 

Övrig information

Kontaktinformation/bokning

Gäddede turistinformation 0672-10500

 

Faciliteter och service

Guidade turer

 

Information om tillgänglighet

Ingen uppgift.

Klicka för att se större bild.

Kontakta oss

Senast ändrad/granskad: