På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


| Press

Strömsundshjärtat

UPPTÄCK STRÖMSUND

Lyssna på sidan Lyssna

Bjurälven naturreservat

Bjuräven • Område: Frostviken

Kategori: Vandring

Bjurälvens naturreservat med sitt dramatiska landskap, kraterliknande gropar och den vindlande, delvis underjordiska älven är ett självklart besöksmål efter Vildmarksvägen.

Bjurälven är Skandinaviens största karstlandskap – ett säreget naturreservat. Bjurälven kallas också ”den osynliga älven” eftersom den bitvis rinner under jord. Längs älvfåran har vattnet format slukar, sifoner, doliner, trattar och grottor och längs stigen som leder fram till älven finns en unik flora. En annan del av Bjurälven som är fascinerande är Blinda dalen. Helt plötsligt en bred grön dal utan ett enda träd – bara höga örter och en smal stig som lockar att vandra.


Från parkeringen i Leipikvattnet till Bjurälven är det ca 3 kilometer vandring. Vid början av karstområdet finns en raststuga och därifrån kan man sedan välja en slinga på 3 eller 6 kilometer runt området.


Bjurälvens karstlandskap utsågs till vinnare i tävlingen Geologiskt arv 2014 i konkurrens med några av Sveriges mest spännande geologiska sevärdheter.

 

Expedition Bjurälven

I Bjurälven hittar du Sveriges längsta undervattensgrotta. Under en vecka varje vårvinter pågår en expedition vid Dolinsjön, Bjurälven. Hittills är den karterad 2,1km men arbetet med att utforska grottsystemet fortsätter av erfarna grottdykare.


Övrig information

Kontaktinformation/bokning

Gäddede turistinformation 0672-10500

Karta: www.naturkartan.se/sv/jamtland/bjuralven-2länk till annan webbplats


Faciliteter och service

Guidade turer

 

Information om tillgänglighet

Ingen uppgift.

Blinda dalen

Här börjar äventyret

Rastplats

Lillälven

Kontakta oss

Senast ändrad/granskad: