| Press

Strömsundshjärtat

UPPTÄCK STRÖMSUND

Lyssna på sidan Lyssna

Bjurälven naturreservat

Bjuräven • Område: Frostviken, Vildmarksvägen

Kategori: Vandring

Bjurälvens naturreservat med sitt dramatiska landskap, kraterliknande gropar och den vindlande, delvis underjordiska älven är ett självklart besöksmål efter Vildmarksvägen.

Bjurälven är Skandinaviens största karstlandskap – ett säreget naturreservat. Bjurälven kallas också ”den osynliga älven” eftersom den bitvis rinner under jord. Längs älvfåran har vattnet format slukar, sifoner, doliner, trattar och grottor och längs stigen som leder fram till älven finns en unik flora. En annan del av Bjurälven som är fascinerande är Blinda dalen. Helt plötsligt en bred grön dal utan ett enda träd – bara höga örter och en smal stig som lockar att vandra.

 

Tillgänglighet
Från parkeringen vid gården Leipikvattnet är det tre kilometer vandring längs led genom frodig fjällvegetation fram till själva karstområdet. På grund av den höga kalkhalten i marken kan du se väldigt många fina växter på din vandring dit.
Med hjälp av broar, spänger och trappor kan du ta dig runt på stigar och upptäcka området. Följer du hela stigen i karstområdet blir det en slinga på ytterligare fyra kilometer.
Det finns en raststuga precis innan du kommer fram till karstområdet. Raststugan får endast användas i yttersta nödfall.

 

Expedition Bjurälven
I Bjurälven hittar du Sveriges längsta undervattensgrotta. Under en vecka varje vårvinter pågår en expedition vid Dolinsjön, Bjurälven. Hittills är den karterad 2,1km men arbetet med att utforska grottsystemet fortsätter av erfarna grottdykare.

 

Fakta
Beslutsår: 1982
Storlek: 23 km²
Kommuner: Strömsund
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat och Natura 2000-område

Välkomna!

Övrig information

Kontaktinformation/bokning

Gäddede turistinformation 0672-10500

Karta: www.naturkartan.se/sv/jamtland/bjuralven-2 Länk till annan webbplats.


Faciliteter och service

Guidade turer

 

Information om tillgänglighet

Ingen uppgift.

Blinda dalen

Här börjar äventyret

Rastplats

Lillälven

Kontakta oss

Senast ändrad/granskad: