| Press

Strömsundshjärtat


VISIT STRÖMSUND


Lyssna på sidan Lyssna

Korallgrottan

Korallgrottan, Frostviken • Område: Frostviken, Vildmarksvägen

Kategori: Vandring, Guidade turer

Vill du uppleva ett äventyr? Besök Sveriges längsta grotta.
Kryp i mörker och upptäck stora salar. Tillsammans med guider kan du få vara med om något fantastiskt.

I själva berget, i berggrunden, finns det massor av kalk. Det är orsaken till att naturen här är så spännande.Vattnet urholkar berget från ytan men tränger ner längre och längre. Efter lång tid, årtusenden, har de övre delarna av berget urholkats. Då har det bildats grottor och gångar. När dom är torra kan man gå och krypa i dem.

Ovanligast i Sverige

Området har skyddats genom naturreservaten Korallgrottan och Bjurälven. Dessa två reservat är unika i landet. Här finns en terräng med massor av sprickor, hål och grottor i berget. Det kallas karst. Området är Sveriges mest speciella karstområde. Med sina fem kilometer långa gångar är Korallgrottan dessutom Sveriges längsta grotta! Korallgrottan upptäcktes år 1985. Under flera år har grottforskare – speleologer – upptäckt nya gångar och mätt grottan. 1999 visade det sig att Korallgrottan är Sveriges längsta grotta, mycket längre än Lummelundagrottan på Gotland.

Växer otroligt sakta

När vatten som innehåller mycket kalk ständigt droppar från grottans tak, bildas små vita stenar. De kallas dropp­stenar eller med ett veten­skapligt ord, stalaktiter. De flesta är kortare än tio centimeter. Det fantastiska är att de inte blivit större trots att de vuxit under 8 000 år. Vissa av grottans droppstenar är knöliga. En del liknar de koraller – stenliknande skelett från koralldjur – som finns i havet. Från dem har grottan fått sitt namn. Frodigt och många växter
Den kalkrika berggrunden har bidragit till den frodiga och artrika växtligheten i området. De östra delarna är klädda med skog. Kalfjäll och fjäll­björkskog dominerar i väster. På Storlidens östsluttning mot Ankarvattnet finns ett urskogs­artat område.


Hitta hit

Korallgrottan ligger några mil väster om byn Ankarvattnet i norra Jämtland. Där vägen korsar Leipikälven finns parkeringsplats.


Fakta

Beslutsår: 1994

Storlek: 26 km
Kommun: Strömsund
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat och Natura 2000-område


Guidad tur

Läs mer om turen här: https://korpensoga.com/korallgrottan/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Allt måste förbokas. För information eller bokning, kontakta: Christer Mattsson 070-636 49 24 eller Rid i Jorm tel 070-668 00 68


Övrig information

Kontaktinformation/bokning

För information eller bokning, kontakta: Christer Mattsson 070-636 49 24 eller Rid i Jorm tel 070-668 00 68
Karta: www.naturkartan.se/sv/jamtland/korallgrottan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

grottan.naturforvaltning.jamtland@lansstyrelsen.se


Faciliteter och service

Guidade turer

 

Information om tillgänglighet

Ingen uppgift.

Korallgrottan

Kontakta oss

Senast ändrad/granskad: