| Press

Strömsundshjärtat

UPPTÄCK STRÖMSUND

Lyssna på sidan Lyssna

Korallgrottan

Korallgrottan, Frostviken • Område: Frostviken, Vildmarksvägen

Kategori: Vandring, Guidade turer

Korallgrottan upptäcktes 1985 och hittills har över sex kilometer gångar och salar utforskats, det gör grottan till Sveriges längsta. Tillsammans med guide kan du känna dig som en riktig speleolog, åla dig igenom trånga passager och se stora grottsalar.

Grottans storlek är unik, men också dess innehåll. På flera ställen finns nämligen avlagringar av olika slag som tyder på att den ”överlevt” flera istider.
Tunnlarna och alla fascinerande grottfenomen har bildats under årtusenden, genom att vatten sipprar fram i sprickor i kalkstenen.
Där vatten tränger sig in i grottan bildas små vita droppstenar. De flesta är kortare än tio centimeter, de har inte hunnit bli större trots att de haft drygt 8 000 år på sig att växa!

Vissa av grottans droppstenar är knöliga och liknar koraller, och från dem har grottan fått sitt namn. Kom ihåg att ta med en extra tröja – temperaturen i grottan är konstant 4 grader!

En heldagsutflykt till Korallgrottan med guide bjuder på låga kryppassager, klättring i fossila vattenfall och ”vandring” i den voluminösa huvudgången med olika former av droppsten.

Boka guidade turer: www.frostvikenadventure.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

Övrig information

Faciliteter och service

Guidade turer

 

Information om tillgänglighet

Ingen uppgift.

Korallgrottan

Kontakta oss

  • Ingen giltig användare vald.

Senast ändrad/granskad: