På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


På äldre dar

Det kommer en tid för alla i livet då vi inte kan hålla samma tempo som förut. Att bli äldre kan innebära lite fler risker i vardagen. Men med lite kunskap och några åtgärder kan du förutse och undvika dem.

Kommunens vård- och socialförvaltning arbetar enskilt och tillsammans med andra aktörer i samhället med olika förbyggande insatser för äldre, till exempel folkhälsodagar, läkemedelgenomgångar och fallförebyggande arbete. Här är några saker som du som är äldre kan tänka på för att göra din vardag lite säkrare.

Motion och balans

Med stigande ålder försämras funktionen successivt i flera av kroppens organsystem. Men även mycket högt upp
i åren går det att förbättra, inte bara bibehålla, funktioner genom regelbunden fysisk aktivitet. Att vara aktiv förbättrar också balansen. Skulle du ändå falla är chansen att klara fallet utan en allvarlig skada dessutom betydligt större om du har en starkare kropp.

Fallolyckor i hemmet

När du kommer upp i åren så börjar kroppen att bli mer skör och risken för allvarliga skador vid fall blir större.
Hemma finns det många risker som vi kanske inte tänker på, till exempel trösklar, mattor eller sladdar. Försök syna huset efter potentiella fallrisker. Är tröskeln ett hinder – ta bort den, lägg halkskydd under mattorna och hitta en bättre plats för föremål som du endast når med hjälp av pall. Badrummet är också ett olycksdrabbat område. Placera gärna ut halkskydd, montera hjälpstänger vid behov och se till att tvål och handduk är lättillgängligt från duschen.

Brandrisker i hemmet

Spisen i köket är ofta en orsak till brand hos äldre om den av misstag lämnas på. Det går att installera en spisvakt som stänger av spisen efter bestämd tid eller som kopplar ifrån när brandvarnaren ljuder.

 

Kontakta oss

Vård- och socialförvaltningen

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

  • Aki Järvinen
    Chef för vård- och socialförvaltningen
    0670-164 19

Senast ändrad/granskad: 10 januari 2017