Lyssna på sidan Lyssna

Broschyr: Matresterna gör skillnad – börja sortera!

Att sortera ut sitt matavfall är ett enkelt sätt att göra något riktigt bra – för både människa och miljö. Då kan vi använda matavfallet som en resurs, istället för att låta det gå upp i rök via förbränning. Matåtervinn för matåtervinst!

Bild på broschyr.

Broschyr om matavfall.

Var tar matavfallet vägen?

Matavfallet transporteras till Gästrike Biogas AB:s biogasanläggning fram tills att Jämtland Härjedalens nya biogasanläggning står klar på Gräfsåsen i Östersund.


Biogasanläggningen tar hand om matavfall på effektivast möjliga sätt, genom att låta matavfallet brytas ner av mikroorganismer i en syrefri miljö. Resultatet blir biogas och biogödsel. Gödseln kan användas av regionens lant- och skogsbrukare och biogasen utvinns till fordonsbränsle.

Du får hem allt för att börja sortera

Du får hem allt som ingår i abonnemanget och som behövs för att sortera matavfall; matavfallskärl, matavfallspåsar och matavfallskorg.

 

Matavfallskärl, 140 liter

Matavfallspåse, 9 liter

Matavfallskorg MatHilda

1. Så börjar du

Placera matavfallspåsen i påshållaren. Det är viktigt att du använder den luftiga matavfallskorgen som du har fått.
Ställ gärna matavfallskorgen så luftigt som möjligt på lämplig plats i köket. Fäst på vägg, skåplucka eller där det passar dig bäst.

2. Sortera matavfallet rätt

Lägg allt matavfall i matavfallspåsen. Har du blött matavfall (till exempel soppa, sås, gryta) så ska du låta maten rinna av i slasken innan du lägger det i påsen.

JA

  • Matrester
  • Skal från frukt, grönt och ägg
  • Ofärgade hushållspapper, servetter
  • Kaffesump och tepåsar
  • Mindre ben och puts från kött och fisk
  • Kött, fisk, fågel och skaldjur
  • Snittblommor, blad och stjälkar
  • Ost, pasta, ris
  • Bröd, kex och kakor
  • Stelnat matfett och hushållspapper med matfett

NEJ

  • Plastpåsar och all annan plast
  • Tobak, fimpar och snus
  • Mediciner
  • Förpackningar
  • Aska, blomjord och trädgårdsavfall
  • Stora benrester från kött
  • Kattsand, dammsugarpåsar
  • Bindor, tamponger, blöjor
  • Kaffekapslar
  • Flytande matfett

3. Lufta

Låt matavfallspåsen stå öppen i påshållaren tills du ska slänga den. Det är viktigt att ventilera för att så mycket fukt som möjligt försvinner. Dessutom försvinner dålig lukt.
Fyll endast påsen till den streckade linjen.

4. Släng i rätt behållare!

Stäng påsen och ställ den på tork- och fryshyllan inuti kärlet.
Låt den stå där tills du bär ut nästa påse.

Bor du i hyreshus?

Håll då utkik efter behållare märkt med nationella symbolen för matavfall så vet du att du slänger i rätt behållare.

Var kan jag hämta nya matavfallspåsar?

Om du hyr din bostad så fråga din fastighetsvärd. Du kan också hämta matavfallspåsar på exempelvis kommunhuset, turistinformationerna, biblioteken och återvinningscentralerna.

Hur undviker jag dålig lukt eller att påsen går sönder?

Låt blött matavfall rinna av. Fyll inte påsen till brädden och låt den stå öppen i påshållaren innan du slänger den.

Tips och råd

  • Använd alltid påshållaren, den ventilerar påsen och släpper ut fukt.
  • Låt blött avfall rinna av innan du lägger det i påsen.
  • Skölj av skalen från skaldjur innan du lägger det i påsen.
  • Fyll endast påsen till den streckade linjen.
  • Byt påse efter max tre dagar, även om den inte är full.
  • Lägg hushållspapper med matavfallet, det suger upp en hel del av fukten.
  • Rulla ihop påsens kant ordentligt innan du bär ut den till kärlet.
  • Ställ påsen på tork- och fryshyllan i kärlet, låt den stå där tills du bär ut nästa påse.

Minska ditt matsvinn!

Kom ihåg att det bästa avfallet är det som inte blir av. Gör en insats för miljön – se till att mer mat kan ätas upp!

  • Förvara maten enligt instruktionerna på förpackningen.
  • Se till att kylskåpet är inställt på fyra grader.
  • Titta, lukta och smaka innan du slänger maten. Väldigt ofta kan du äta den trots att bäst före-datumet är passerat!

Kontakta oss

AVA-enheten

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: