Publicerad:
Januari: Vi visar omtanke och medmänsklighet
Kriser för människor samman och lockar fram både omtanke och medmänsklighet. Ett fint exempel på det är de lokala hjälp-grupper som startat på Facebook under pandemin.
– Allt som bidrar till att människor inte känner sig lika isolerade och bakbundna tycker jag nästan att vi är skyldiga att göra just nu, säger Erika Magnusson, initiativtagare till ”Tillsammans Tåsjödalen”.
En efter en har de dykt upp på Facebook senaste året, grupperna där människor både kan erbjuda och söka hjälp. Bara i vår kommun finns ett flertal, de är alla mycket fina exempel på att kriser för oss samman och lockar fram omtanke och medmänsklighet när det behövs som mest. Erika Magnusson i Kyrktåsjö är initiativtagare till ”Tillsammans Tåsjödalen”.
Viktigt att ställa upp
– Allt vi kan göra som bidrar till att människor inte känner sig lika isolerade och bakbundna tycker jag nästan att vi är skyldiga att göra just nu. Egentligen alltid, men det är lättare att komma ihåg att tänka på andra i dessa tider. Det finns många äldre och andra i riskgrupper i vårt område som inte kan/bör göra sina ärenden själva nu, säger hon.
När hon startade gruppen i mars 2020 var det många som gick med, men ingen har faktiskt behövt hjälp genom gruppen. Något som trots allt är väldigt fint, menar Erika.
– Jag tänker att folk har sina livlinor på andra håll. Alla har redan någon att be om hjälp, och det är kanske styrkan på en mindre ort i glesbygd. Man håller kontakt med sina grannar, vänner och bekanta och ställer upp för varann, säger hon.
Stor betydelse
Sara Furrer i Strömsund ligger bakom en liknande grupp, ”Tillsammans Strömsund”. Hon tror att grupper av det här slaget har betydelse i samhället.
– Gruppen kändes viktigt för alla som känner sig ensamma, isolerade och oroliga. Här kan de tillhöra en gemenskap med samlad information från olika myndigheter. Här har också lokala företagare och privatpersoner möjlighet att erbjuda sin hjälp och sina tjänster, säger hon.
Ritade teckningar
I påskas kom ett fint förslag i gruppen. Det ledde till att elever på några av kommunens skolor ritade påskteckningar som personal delade ut på äldreboende och till personer med hemtjänst. En gest som blev mycket uppskattad. Ett liknande upprop gjordes inför jul.
Varför tror ni att kriser lockar fram omtanke och medmänsklighet?
– Alla vet att ensam inte är särskilt stark. Och gemensamma hot för oss samman, det ligger nog i människans natur. Det är nåt med den där känslan av förgänglighet som blivit mer påtaglig nu som gör att iallafall jag börjar fundera över vad som är viktigt på riktigt, säger Erika Magnusson.
– Jag tror det är känslan av att ha en gemensam ”fiende” som gör att man går samman för att hålla ihop samhället och skydda de svagare grupperna. Jag tror just gemenskapen är det som gör att vi orkar, att vi inte är själva i det här, säger Sara Furrer.
Fakta
Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.
- Innehållsansvarig: Peter Jemtbring
Senast ändrad/granskad: