Publicerad:
Nästan 20.000 ukrainska medborgare har ansökt om skydd i Sverige sedan Rysslands invasion den 24 februari. Strömsunds kommun har ännu inte fått någon konkret förfrågan om mottagande, men vi förbereder våra verksamheter.
Strömsunds kommun följer utvecklingen och samverkar med andra aktörer i länet och landet. Det sker till exempel genom regelbundna möten i olika forum.
Sedan invasionen av Ukraina den 24 februari har 19.517 personer ansökt om skydd i Sverige. Kommunen har ännu inte fått någon förfrågan från Migrationsverket om att ta emot flyktingar. Däremot känner vi i dagsläget till att en handfull flyktingar kommit till vår kommun genom privata initiativ.
Kommunens Integrationsservice har uppdraget att samordna ett eventuellt mottagande.
– Vi kommer att kunna erbjuda Migrationsverket både akuta evakueringsplatser och mer långsiktiga boenden. Integrationsservice har även kontakt med civilsamhället för att kunna samordna privata initiativ, säger enhetschef Elisabeth Lindholm.
Det förändrade säkerhetsläget gör att kommunen har aktiverat den stabsorganisation man hade under pandemin.
– Det är svårt att sia om hur läget utvecklas, men vi vill ta höjd för olika scenarier. Genom staben underlättas beslutsfattandet och vi kan skapa en god beredskap i våra verksamheter, säger kommundirektör Anneli Svensson.
På vår webbplats finner du mer information om invasionen av Ukraina, länkar till bekräftad information, e-tjänst för dig som har hjälp att erbjuda samt vägledning om du känner oro.
Senast ändrad/granskad: